joi, 18 decembrie 2008

Investitorii pe SIF-uri pot sa rasufle usurati

Bursa a incheiat saptamana cu o noua corectie, SIF-urile pierzand aproape tot avansul din sedinta precedenta. Analistii din piata spun ca evolutia este una normala dat fiind aprecierile din ultima perioada.
"Dupa valul important de aprecieri din partea a doua a lunii trecute, trebuia sa urmeze si corectii. Evolutia bursei se inscrie intr-o linie normala a unui trend de crestere", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.


Sfarsitul de saptamana a culminat cu convocarea AGA la BCR, in urma careia s-a decis modificarea statutului societatii. Astfel, cu cateva exceptii, Erste va putea lua decizii fara acordul SIF-urilor. Conform noilor prevederi, conducerea Erste Bank va putea sa majoreze capitalul social al BCR, inainte de listarea la Bursa a titlurilor, numai cu acordul SIF-urilor sau in cazuri cerute de normele de prudentialitate si alte cerinte legale.
"In cadrul AGA de la BCR de vineri s-au decis majoritatea punctelor importante de pe ordinea de zi, fapt ce reprezinta un factor pozitiv pentru SIF-uri. Pana la desfasurarea acesteia existau discutii legate de faptul ca Erste ar fi putut sa majoreze capitalul BCR fara participatia SIF-urilor, ceea ce ar fi putut conduce la o diminuare a participatiilor acestora in cadrul bancii", spune Danciu.
"Era firesc ca, dupa listarea la Bursa, BCR sa intre intr-un statut normal al unei societati comerciale prin care deciziile se iau cu 50% din voturi in cadrul AGA, in conditiile in care toate companiile mari listate pe Bursa dispun de aceasta prevedere in statut", este de parere Adrian Danciu.
Toti indicii de pe piata au inregistrat vineri corectii usoare. Astfel, indicele BET-FI a pierdut 1,6%, in timp ce indicele BET a inchis putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul deprecierii titlurilor Petromidia, care au pierdut inca 3%.
Cele mai tranzactionate au fost din nou actiunile SIF Moldova, care au inchis in scadere cu 2%, pe un rulaj de peste 1,4 mil. euro (4,9 mil. lei). Titlurile Bancii Transilvania au evoluat contrar evolutiei generale de pe piata, castigand 1%, pe fondul unor tranzactii in valoare de aproape 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei).
BCR a raportat pe primul semestru al anului un profit de 127 mil. euro, in crestere de la 121 mil. euro cat a realizat in aceeasi parte a anului trecut.
"Rezultatele BCR se inscriu in contextul actual al sectorului bancar", spune Danciu.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut 1,6% vineri, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,12 milioane de euro (3,9 milioane de lei). Toate SIF-urile au pierdut 1%-2%, insa brokerii sunt de parere ca trendul este in continuare de crestere. "Nu au existat surprize nici in urma desfasurarii AGA la BCR si nici din punctul de vedere al rezultatelor raportate de aceasta banca. Ma astept ca SIF-urile sa se mentina pe un trend de crestere si saptamana aceasta, daca nu apar alte informatii in piata", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest. Ultima tranzactie cu actiuni SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 2,47 lei/actiune, cotatie cu aproape 20% sub nivelul maxim atins in acest an.

Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au scazut cu 3% in ultima sedinta a saptamanii trecute, pe un rulaj de 0,58 milioane de euro (2 milioane de lei). "Valul anterior de crestere a actiunilor Petromidia s-a facut pe volume destul de ridicate, respectiv o sustinere la cumparare, iar corectia are tot pe o presiune, insa la vanzare. Ma asteptam la rezultate ceva mai bune de la aceasta companie, respectiv sa-si acopere pierderea din primul trimestru. Cursul s-ar putea stabiliza in jurul valorilor actuale, pe o lichiditate in scadere", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj. Actiunile Petromidia au inchis sedinta la un pret de 0,0784 lei/actiune.

Actiunile Biofarm au pierdut 1,6%, pe fondul unor tranzactii destul de scazute, in valoare de aproape 37.000 de euro (0,12 milioane de lei). Compania a raportat pe primul semestru un profit de 2,1 milioane de lei, apropiat de cel realizat in aceeasi perioda a anului trecut si o cifra de afaceri de 8 milioane de euro, cu 18% peste cea din 2005. "Persective de crestere a cursului la Biofarm se intrevad doar daca mai intra vreo SIF pe aceste actiuni", considera Nicolae Rusu. Pe parcursul sedintei, titlurile Biofarm au atins un maxim de 0,59 lei/actiune si au inchis sedinta pe minim, la 0,575 lei. Actiunile Biofarm vor fi suspendate de la tranzactionare incepand de azi pentru operarea unei majorari de capital.

Titlurile Condmag Brasov au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, pe fondul unui rulaj de peste 0,53 milioane de euro (1,8 milioane de lei). In prezent, compania trece printr-o perioada de schimbare a actionariatului, ca urmare a desfiintarii PAS-ului, de aceste titluri fiind interesate mai multe fonduri de investitii si investitori straini. "Capitalizarea Condmag a crescut puternic in ultimele luni, la fel si lichiditatea. Domeniul pe care activeaza compania este unul de viitor, fapt ce o face atractiva pentru investitori", spune Nicolae Rusu. Actiunile Condmag au pierdut 1,2% vineri si au inchis la un pret de 0,79 lei/actiune.

Actiunile Electromagnetica au castigat 6,5%, pe fondul unei lichiditati in crestere, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 91.000 de euro (0,32 milioane de lei). Cu aceste actiuni s-a derulat si o tranzactie speciala de aproximativ aceeasi valoare. Conducerea societatii a convocat AGA in perioada 24-25 august, pentru a decide, printre altele, o majorare de capital si achizitionarea de terenuri. "Compania merge bine, vor sa se extinda pe segmentul imobiliar, exista si un proces de concentrare a actionariatului la Electromagnetica. Aprecierea titlurilor de vineri este cel mai probabil urmare a deciziei de majorare a capitalului social", considera Rusu.