joi, 18 decembrie 2008

Principalul actionar de la Banca Carpatica: Am vandut din actiuni ca sa testam si reactia pietei

Astfel, in cazul Bancii Transilvania, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a vandut un pachet de 29.000 de actiuni ale bancii joi, dupa ce, cu o zi inainte, banca raportase rezultatele pe primul semestru.
La fel a facut si Ioan Vuscan, un alt actionar al BT, prezumat a avea acces la informatii confidentiale, care a vandut 73.000 de actiuni la o zi dupa ce banca a facut publice datele financiare pe primele sase luni ale anului. Cei doi au asteptat probabil prezentarea rezultatelor pentru a vinde actiunile, ca sa nu se considere ca au tranzactionat pe baza unor informatii din "interior".
Tranzactia realizata de Marius Nicoara cu actiunile bancii a trebuit sa fie raportata ca o operatiune a unei persoane initiate, chiar daca el nu este implicat in conducerea Bancii Transilvania. El a vandut cele 29.000 de actiuni la un pret de 1,08 lei/actiune, incasand circa 9.000 de euro.
Pana la alegerile din urma cu doi ani, Nicoara a fost membru in consiliul de administratie al bancii, dar dupa ce a fost numit in functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, a trebuit sa renunte la functia detinuta in cadrul Bancii Transilvania, din cauza de incompatibilitate intre cele doua functii. Marius Nicoara a fost raportat cu acea vanzare pentru ca sotia sa ocupa o functie de director la sediul central al Bancii Transilvania.
Nicoara nu a fost disponibil ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.
Pe de alta parte, daca intr-adevar cei care realizeaza operatiuni cu actiunile companiei pe care o conduc nu fac acele tranzactii pe baza unor informatii confidentiale, se poate trage si concluzia ca prin achizitiile sau vanzarile facute inseamna ca nu exista informatii pozitive sau, respectiv, negative pe care investitorii nu le stiu.
Ilie Carabulea, principalul actionar al Bancii Carpatica, a inceput sa vanda din actiunile detinute, prin societatea Atlassib pe care o controleaza, inainte ca banca sa raporteze situatiile financiare la sase luni. Iar faptul ca vinde inainte de rezultate inseamna probabil ca nu o sa fie nici o surpriza in datele pe care banca le va prezenta.
Contactat de ZF, Carabulea spune ca a ales sa vanda pentru a permite unor investitori germani sa intre in actionariatul Carpatica.