sâmbătă, 29 noiembrie 2008

De ce s-a intors Bursa la nivelul din 2005, cand cresterea economica bate record dupa record?

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti este de parere ca exista un paradox intre evolutia pietei si cea a indicatorilor economico-financiari, atat la nivelul companiilor listate cat si la nivel macro, iar din aceasta cauza investitorii ar trebui sa ia mai

"In ultima perioada asistam la un paradox intre rezultatele companiilor de pe piata si evolutia actiunilor acestora. Investitorii ar trebui sa ia in calcul mai serios cand investesc pe Bursa acesti factori de ordin fundamental si aici ma refer la toate tipurile de investitori, inclusiv institutionali, straini si locali, care mai mult, sunt sfatuiti de diverse institutii sa-si dirijeze fondurile spre alte instrumente sau piete", spune Stere Farmache, presedintele BVB.

Principalii indici ai Bursei de Valori au inregistrat scaderi puternice de la inceputul anului, de 44% in cazul BET si 55% in cazul BET-FI, ajungand la nivelurile din 2005, in conditiile in care companiile listate au inregistrat o crestere a profiturilor cu 45% in primul semestru, iar cresterea economica a atins un nivel record de 8,8%.
Farmache este de parere ca exista totusi si explicatii pentru starea pe care a traversat-o Bursa in ultimul an, in afara de factorii emotionali ai investitorilor.
"Cand analizam evolutia pietei noastre trebuie sa tinem seama si de evolutia pietelor din regiune si in acest sens vedem ca indicele compozit al BVB a scazut mai mult decat alte burse. Acest lucru se datoreaza in principal lipsei de investitori institutionali locali comparabili cu cei de pe pietele din regiune, si aici ma refer la fonduri de asigurari, de pensii dar si fonduri mutuale, din cauza nivelului mai scazut de dezvoltare", explica Farmache.