Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au raportat in primul semestru al anului un profit net cumulat de 3,47 mld. lei (circa 945 mil. euro), in crestere cu 44,7%, in conditiile in care afacerile totale ale acestora s-au majorat cu 52,6%, la 25,38 mld. lei (6,91 mld. euro), potrivit unei analize realizate de societatea de brokeraj Intercapital Invest.
"Evolutia afacerilor si profitului net al companiilor listate pare una foarte buna in conditiile in care din Bugetele de Venituri si Cheltuieli cresterea asteptata pe intreg anul 2008 fata de anul 2007 este de doar 14,19% in cazul veniturilor totale si de 28,40% in cazul profitului net", au aratat analistii Intercapital Companiile care au raportat cele mai mari valori ale profitului net sunt Petrom (SNP), cu o pondere de 47,8% in totalul profitului net raportat de toate companiile listate la cota BVB, urmata de BRD-Groupe Societe Generale, cu o pondere de 14,8% in total, Alro Slatina (ALR), cu o pondere de 6,3% din total. Pe pozitiile urmatoare se claseaza transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), cu 4,13% din total, producatorul de ingrasaminte chimice Azomures (AZO), cu 3,8%, transportatorul de electricitate Transelectrica (TEL), cu 3,32% si Banca Transilvania (TLV) cu 3,21%. Toate companiile enumerate sunt listate la categoria I, unde s-au inregistrat, de altfel, cele mai bune rezultate.
Dintre cele 21 de companii de la categoria I, doar doua au avut pierderi in primul semestru, respectiv combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM).
Alte sapte companii de la categoria I au inregistrat scaderi de profit, cea mai puternica fiind cea raportata de societatea de intermediere Broker Cluj (BRK), care si-a micsorat profitul cu 87%.
Rata de crestere a veniturilor totale la categoria I a fost de 44,8%, iar la nivelul profiturilor nete cumulate aceasta s-a ridicat la 46%.
Rezultatele au fost insa puternic influentate de Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa, care si-a majorat profitul cu 87%, dar si de Azomures, care a trecut pe profit, dupa ce inregistrase pierderi in primul semestru din 2007.
"Companiile listate la categoria I a BVB s-au remarcat in semestrul I 2008 printr-un nivel foarte bun de incadrare in estimarile din Bugetul de Venituri si Cheltuieli (BVC) pentru anul 2008. Astfel, in medie acestea au consemnat in prima parte a anului curent 50,3% din veniturile prognozate in BVC pentru intreg anul 2008 si 72,2% din profitul net estimat", au explicat analistii Intercapital.
Ei au calculat si media aritmetica a cresterilor de venituri si de profit realizate de companiile de la categoria I, excluzand cele trei banci listate, rezultand o crestere medie la nivelul veniturilor de 16,6% si de 11,5% la nivelul profiturilor. Cresterea mai slaba a profiturilor raportata la avansul veniturilor a determinat o scadere usoara la nivelul marjelor de profit. Companiile de la categoria I au inregistrat o rata medie de profitabilitate de 16,43% in semestrul I din 2008 fata de 16,92% in semestrul I din 2007.
La categoria a II-a, cresterea veniturilor totale cumulate a fost de 31,4%, in timp ce la nivelul profiturilor cumulate s-a inregistrat un avans de 67%. Cresterea mai mare a castigurilor a fost influentata de rezultatele producatorul de otel Mechel Targoviste (COS), care si-a majorat profitul cu 365%, la 65 mil. lei, de producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO), care a trecut pe profit, cu un castig de 21 mil. lei, si de compania farmaceutica Zentiva Bucuresti (SCD), cu aproape o dublare a profitului la 22 mil. lei.
De cealalta parte, scaderi semnificative de profit au inregistrat Rompetrol Rafinare (RRC) si producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART).
Companiile de la categoria a II-a au inregistrat o rata medie de profitabilitate de 4,82% in semestrul I din 2008 fata de 6,83% in semestrul I din 2007.