vineri, 27 martie 2009

Cele mai puternice femei din România

Afaceristele s-au impus în topul Capital „100 Femei de succes“. Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii International Finance Corporation (IFC) în România şi Republica Moldova, este cea mai puternică femeie din ţară în anul 2007, potrivit topului Capital „100 femei de succes“. În ediţia din acest an a „Top 100 Femei de succes” predomină femeile de afaceri
(33), urmate de cele care ocupă poziţii de top-management (31).

Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii International Finance Corporation în România şi Republica Moldova, cea de care depind finanţările care vin prin IFC din partea Băncii Mondiale, este cea mai puternică femeie din ţară în anul 2007, potrivit topului “Capital 100 de femei de succes”, publicat astăzi împreună cu săptămânalul economico-financiar Capital.

Aflat la cea de-a cincia apariţie, clasamentul reuneşte personalităţi feminine care au obţinut performanţe remarcabile în afaceri, management, artă şi cultură, medicină, sport, politică sau diplomaţie. Dacă anul acesta în top au fost incluse 18 nume noi, lista înregistrează şi o absenţă notabilă: Nadia Comăneci, cea care anul trecut a ocupat primul loc în acest clasament. „Nadia, care a avut un program foarte încărcat în ultima vreme, nu şi-a putut prezenta proiectele şi nu a fost luată în considerare la jurizare”, spun reprezentanţii juriului.

În ediţia din acest an a „Top 100 Femei de succes” predomină femeile de afaceri (33), urmate de cele care ocupă poziţii de top-management (31). O pondere importantă o deţin femeile din lumea artistică şi mass-media (cate 7), din lumea medicală (6), din cadrul profesiilor liberale (5) şi al organismelor internaţionale de renume (4). De asemenea, diplomaţia (2) şi sportul (2) au reprezentante de marcă în această ediţie. Politica şi educaţia sunt cele mai slab reprezentate în top, cu doar una, respectiv două nominalizări.

Camelia Şucu, o femeie de top

Dacă la nivel internaţional, potrivit clasamentului similar realizat de revista Forbes, cea mai puternică femeie în 2007 rămâne cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în România, femeia cea mai de succes este Ana Maria Mihăescu.

Aceasta este urmată în top de Virginia Gheorghiu, director adjunct al Băncii de Reconstrucţie şi Dezvoltare, o femeie care organizează activitatea acestei instituţii în 11 ţări, fiind, potrivit preşedintelui BERD, “unul dintre cei mai importanţi membri în board”.



Pe locul al treilea s-a clasat Georgiana Pogonaru, general manager Romcolor 2000, companie pe care intenţionează să o listeze în 2008 la Bursă.

Camelia Şucu, general manager al companiei Class Mob şi fosta soţie a omului de afaceri Dan Şucu, s-a clasat pe locul patru, apreciată pentru succesele de anul trecut, printre care lansarea primului magazin monobrand “Class Mob” - Natuzzi, pentru debutul în afacerile imobiliare şi încercările în domeniul construcţiilor, dar şi pentru implicarea socială fie prin Fundaţia “Renaşterea” şi în parteneriate cu UNICEF, fie alături de alte organizaţii de gen, printre care Provita, Sheherezada sau Ovidiu Rom.

În primele zece: Cristina Copos şi Monica Tatoiu

Psihologul Aurora Liiceanu s-a clasat pe locul al şaptelea, cu un an 2007 în care a publicat cărţi (dintre care “Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire”, scrisă împreună cu jurnalista Alice Năstase, a urcat în topurile de vânzări), a semnat articole, s-a implicat în derularea unor programe educaţionale la nivel naţional şi în proiecte ecologice sau culturale. Locul opt a fost ocupat de Cristiana Copos, preşedintele CA Ana Pan şi director general al companiei Ana Co. Pe lângă succesul în afaceri, Cristiana Copos a participat în 2007 la campanii
precum “Iluminarea” sau “Salvaţi Delta Dunării”, organizează tabere pentru copii supradotaţi, susţine financiar bursa în endocrinologie “Grigore Coculescu”. Monica Tatoiu, director al companiei Oriflame România, s-a clasat pe locul 12, după Veronica Savanciuc (preşedintele Lowe&Partners), Irina Cajal (Consilier în Ministerul de Externe şi în Ministerul Culturii) şi Măriuca Talpeş (Acţionar Softwin Grup şi BitDefender). Printre meritele Monicăi Tatoiu se numără şi faptul că în 2007, Oriflame România a fost prima în topul profitabilităţii din reţeaua Oriflame Europa. În plus
, Monica Tatoiu a lansat anul trecut cartea “Noi contra noi”, atât în limba română, cât şi în limba engleză, s-a implicat în cauze sociale prin fundaţia “Noi citim”, al cărei preşedinte este, şi a iniţiat campania “Daţi doi lei pentru Andrei”, prin care s-au strâns 20.000 de euro în beneficiul unui copil bolnav, care a fost operat în Statele Unite.

Andreea Marin, învinsă de Mihaela Rădulescu

Dintre personalităţile din showbiz/mass-media menţionate în top, cea mai “bună” poziţie este ocupată de realizatorul de televiziune Mihaela Rădulescu, care a urcat pe locul 29 (cu 40,12 puncte) pentru campaniile umanitare derulate în anul 2007. În urma proiectelor pe care le-a iniţiat sau coordonat anul trecut, Mihaela Rădulescu a reuşit să strângă şase milioane de euro destinaţi proiectelor umanitare.

În campania a cărei beneficiară a fost Teodora, fetiţa Lianei Stanciu, diagnosticată cu cancer
, Mihaela a strâns în numai câteva zile 230.000 de euro. În 2007, vedeta Antenei 1 a condus 16 licitaţii caritabile, susţine zilnic două familii cu câte şase, respectiv cinci copii şi este ambasador al fundaţiei United Way în România. Alina Cojocaru, prim-balerină la Covent Garden, preferata Reginei Angliei şi egala marilor stele ale baletului rus Ana Pavlova sau Maia Pliseţkaia, s-a clasat pe locul 34, cu 39,62 de puncte.

“În România se pune foarte mult accent pe succesul financiar. Succesul nu aduce neapărat şi bani, dar mă gândesc că oricine poate da un leu cuiva într-o zi este un om bogat”, spune cea care îşi începea anul 2007 cu o gală la Teatrul Naţional din Bucureşti, finanţată din resurse proprii, şi “recidiva” în 2008 cu propria versiune a “Baiaderei” lui Ludwig Mikus, prezentată la Opera Naţională din Bucureşti, alături de partenerul ei, Johan Minkus.

432, premiat încă o dată

Dacă anul trecut Andreea Marin s-a clasat pe aceeaşi poziţie cu “rivala” Mihaela Rădulescu, anul aceasta s-a clasat cu 14 locuri mai jos, pe locul 43, cu un total de 38,5 puncte. “Am proiecte în negociere”, spune Andreea Marin, care a înfiinţat o nouă fundaţie, “Preţuieşte viaţa”, iar din toamnă va demara o emisiune cu acelaşi nume la TVR1. De asemenea, fosta prezentatoare a emisiunii “Surprize-Surprize” a acceptat postul de director editorial al revistei economice “Bussines Woman”, recent lansată pe piaţă, şi pregăteşte Gala-Teledon UNICEF 2008, după succesul pe care acest eveniment l-a avut în 2007. Teodora Enache, interpretă de jazz, s-a clasat pe locul 50, cu 37,62 puncte, urmată, pe locul 64, de Ileana Pescariu, acţionar şi director general Wunderman, care a obţinut 35,5 puncte. Pe locul 80, cu 33,2 puncte, s-a clasat tânăra regizoare Gianina Cărbunaru, “imaginea unei dramaturgii româneşti noi şi nefardate”, aşa cum o descria postul german Deutschlandfunk.

O urmează Teo Trandafir, cea care în 2007 a renunţat la postul de director al postului Romantica transferându-se la prima TV, unde realizează emisiunea zilnică “Momentul Adevărului”. Actriţa Ana Maria Marinca, care a preluat rolul Otiliei din filmul 432 al regizorului Cristian Mungiu, ocupă locul 84, cu 32,25 de puncte. Actriţa care a primit recunoaşterea criticii internaţionale şI premii pentru cea mai bună artistă, trăieşte de câteva luni la Londra şI lucrează în prezent pentru noua producţie “The Bloody Countess”, în regia lui Julie Deply. Partenera ei din 432, actriţa Laura Vasiliu, s-a clasat pe locul 92, cu 31,25 de puncte. La rândul ei, Laura Vasiliu are noi contracte, printre care filmul “Noaptea” al regizorului italian Francesco Munzi, pentru care actriţa a filmat anul trecut, la Torino.

Monica Bârlădeanu, în coada clasamentului

Laura Coroianu, co-managing partner al companiei Emag!c Entertainment, consacrată drept “femeia care i-a adus pe cei de la Depeche Mode la Bucureşti” figurează în topul celor mai puternice femei, pe locul al 89-lea, cu 31,95 de puncte. “2007 a fost pentru noi un an de investiţii, iar în anul început, intenţionăm să dublăm cifra de afaceri faţă de 2006”, a declarat Laura. Strategia a început să dea roade, considerând că Emag!c Entertainement a anunţat deja pentru 2008 câteva concerte importante, de la Kilye Minogue şi Iron Maiden, până la Judas Priest, Lenny Kravitz şi, se aude, John Bon Jovi.

Monica Bârlădeanu s-a clasat printre ultimele zece, pe locul 94, cu 30,75 de puncte. După un an 2007 mai modest, 2008 îi va aduce cel puţin două roluri în filme importante, este vorba de producţia britanică “Out Of The Night”, în care îl va avea ca partener pe actorul Peter O’Toole şi “Europolis”, o coproducţie franco-română în regia lui Corneliu Gheorghiţă. Pe ultimul loc, 100, cu 27,7 puncte, s-a clasat make-up artistul Dana Argeşan, cea care mai mulţi ani la rând a reprezentat compania L’Oreal la festivalul de Film de la Cannes, ocazie cu care a “retuşat” înainte de covorul roşi mai multe stele ale lumii, printre care Alain Delon, Kilye Minogue, Diane Krueger sau Willem Dafoe.



TOP 10 FEMEI DE SUCCES

1. Ana Maria Mihăescu, Şefa Misiunii IFC România şI Republica Moldova, 46,12 puncte

2. Virginia Gheorghiu, Director General Adjunct BERD, 46 puncte

3. Georgiana Pogonaru, General Manager Romcolor, 45,87 puncte

4. Camelia Şucu, General manager Class Mob 45,62 puncte

5. Ana Diculescu-Şova, Avocat/Senior Partner Casa de Avocatură NNDKP / Mihaela Leventer, medic
primar dermatovenerolog, 45,5 puncte, 45,5 puncte

6. Aurora Liiceanu, Psiholog, 45,06 puncte

7. Cristiana Copos, Preşedintele CA Ana Pan, director general Ana Co / Veronica Savanciuc, Preşedinte&CEO Lowe&Partners, 44,87 puncte

8. Irina Cajal, Consilier în Ministerul de Externe şI în Ministerul Culturii, 44,5 puncte

9. Măriuca Talpeş, Acţionar SOFTWIN Grup şI BitDefender, preşedinte Intuitext, 43,43 puncte

10. Monica Tatoiu, Managing Director Cosmetics Oriflame Romania, 43, 37 puncte