vineri, 27 martie 2009

Nicolas Sarkozy şi Carla Bruni şi-au început vizita în Marea Britanie

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a început vizita la Londra. Liderul de la Elysee, însoţit de Carla Bruni, au fost întâmpinati pe aeroportul Heathrow din Londra de Prinţul Charles şi de soţia sa, Camilla. Sarkozy şi prima doamnă a Franţei au parcurs apoi cu trăsura drumul până la castel Windsor, unde au fost primiţi de Suverana britanică şi prinţul consort. O vizită de două zile, în care preşedintele francez va pune bazele unei colaborări mai stranse cu Marea Britanie.

Azi, preşedintele francez va rosti şi un discurs în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului britanic, Camera Comunelor şi Camera Lorzilor, într-un cadru solemn, la Galeria regală a Palatului Westminster. Preşedintele francez are programată şi o întâlnire cu reprezentanţi ai opoziţiei britanice.

Joi, preşedintele Franţei are programată o întâlnire cu premierul britanic Gordon Brown, la reşedinţa acestuia din Downing Street. În timpul vizitei la Londra, Nicholas Sarkozy şi Gordon Brown vor semna mai multe acorduri privind energia
nucleară, dar şi acorduri în domeniul apărării.

Un alt moment important de joi va fi vizita la stadionul echipei de fotbal Arsenal, mai ales că managerul şi jumătate din echipă sunt francezi.

Presa britanică relatează pe larg evenimentul. Cotidianul The Independent menţionează că vizita are o miză politică importantă. Premierul britanic Gordon Brown are şi el nevoie de un succes diplomatic, într-un moment când laburiştii stau foarte prost în sondaje. Cât despre Sarkozy, acesta are planuri mari pentru preşedinţia franceză a Uniunii Europene. Doreşte implementarea rapidă a Tratatului de la Lisabona, crearea postului permanent de preşedinte al Uniunii Europene şi a celui de ministru de Externe. Cel mai ambiţios plan al său este însă readucerea Franţei în structurile militare ale NATO.

Şi Financial Times discută pe larg relaţia cu NATO şi planurile preşedintelui Sarkozy. Ziarul scrie ca Parisul face presiuni pentru o strategie politică mai largă în Afganistan, înainte de a trimite forţe franceze în acest teatru de operaţiuni. Se aşteaptă ca misiunea franceză să fie anunţată la summit-ul NATO de la Bucureşti, adaugă BBC.

Într-un interviu acordat BBC, Nicolas Sarkozy le-a transmis britanicilor că va ţine cont de toate criticile care i-au fost aduse cu privire la stilul
său, considerat de vină pentrtu scăderea recentă din sondaje. Nu s-a putut abţine să le dea însă o replică în stilul caracteristic jurnaliştilor: „Totuşi, sincer, dacă stilul este singurul lucru care mi se reproşează, înseamnă că, în fond, nu e nimic de reproşat”.