vineri, 27 martie 2009

Tariceanu i-a ridicat lui Geoana chiria la 3.153 e/luna

Liderul PSD va plati Guvernului de la 1 martie 2008 o chirie in valoare dubla fata de veniturile lunare ale familiei Geoana. Si totusi, familia Geoana nu se muta din casa.

Cu o luna in urma, Mircea Geoana era hotarit sa se mute din vila RA-APPS, „fara regrete si fara minie“, pentru a scapa de „un punct vulnerabil“, care i-ar putea da bataie de cap in campania electorala. Insa, intre timp, se pare ca s-a razgindit si mai sta o vreme in Cucu Starostescu nr. 3, motivind, ca de obicei, ca apartamentul contractat de el nu este gata si intrebind retoric: „Unde sa ma duc? Cu bagajele in gara?“.

Moftul lui Geoana il costa insa, de la 1 martie, 3.153 de euro pe luna, pret cu TVA, suma de 15 ori mai mare decit cea platita pina in prezent, intrucit Executivul a modificat tarifele la chiriile RA-APPS prin Ordonanta de Urgenta nr.9/2008. Liderul social democratilor sustine ca marirea chiriei este o forma de presiune a liberalilor la adresa lui. „Mi-a zis nevasta-mea ca vin niste hirtii si ca au lucrat la chirii. Ne-au pus o chirie foarte mare, ca la Sala Palatului. Astea-s niste magarii si fac presiuni asupra mea cu chiria“, a declarat pentru Cotidianul Mircea Geoana.

Cum presedintele PSD spune ca nu el se ocupa de treburile administrative ale familiei, am contactat-o pe Mihaela Geoana pentru detalii: „Ne-a venit o scrisoare prin care ne anunta ca, incepind cu 1 martie, trebuie sa platim 3.153 de euro chirie. Chiria se plateste in general la sfirsit de luna, dar vrem sa vedem daca se mai modifica ceva sau nu, pentru ca sint foarte multe persoane care nu pot plati aceasta suma. Bineinteles ca si pentru noi e exagerata, dar e o chestiune de o luna, doua, trei, pina ne rezolvam problemele cu locuinta“. Totusi, mutarea nu se intrevede foarte curind, pentru ca apartamentul contractat de presedintele PSD va fi gata abia in „ianuarie-februarie anul viitor“, potrivit Mihaelei Geoana.

„Dorinta sotului meu ar fi sa ne mutam cu chirie undeva ca sa nu aiba ceilalti motiv sa-l atace in campanie
pe tema imoralitatii, ca despre ilegalitate nu poate fi vorba, pentru ca noi avem o conventie de cazare cu RA-APPS, in care este stipulat ca putem sa stam aici pina la rezolvarea situatiei locative. Avem o dezbatere in casa pe tema asta, dar parerea mea de gospodina, de femeie care ma ocup cu problemele administrative, este ca mi-e greu sa ma mut pentru sase luni. Am copii, am altele... Daca n-o sa fie asta subiect de atac in campania electorala, o sa fie altul, ca asa e viata
de politician“, adauga Mihaela Geoana. Cu toate acestea, daca familia presedintelui PSD ramine in casa, chiria pe care ar urma sa o plateasca Regiei ar fi aproape dubla fata de venitul lunar declarat al cuplului Geoana.

Din ultima declaratie de avere a lui Mircea Geoana, postata pe site-ul Senatului, reiese ca venitul sau lunar din salariul de parlamentar este de 1.196 de euro, iar cel al sotiei, din salariul de director al Fundatiei Renasterea, de 514 euro, adica in total 1.710 euro pe luna.

In ciuda faptului ca Mircea Geoana nu vrea sa se desparta de casa in care locuieste de patru ani, RA-APPS i-a trimis o notificare in care i se cere sa comunice „Regiei data la care veti elibera imobilul“, fara a i se da insa vreun termen-limita. Potrivit lui Ilie Bolojan, fost secretar general al Guvernului, Regia nu-l poate executa pe Mircea Geoana, intrucit, pina anul acesta, contractele de inchiriere nu se semnau in fata unui notar si nu aveau titlu executoriu. „Singura solutie este ca RA-APPS sa actioneze in instanta chiriasul care refuza sa se mute si avem citeva astfel de procese pe rol“, ne-a declarat Bolojan.
Intrebata daca a primit notificarea, Mihaela Geoana spune ca „ne trimit tot felul de scrisori contradictorii. In unele dintre ele sint citate hotariri de guvern sau legi care nu exista in Monitorul Oficial. Le-am sesizat asta de citeva ori si au zis ca «asa e, cerem scuze». Le-am raspuns de mai multe ori si le-am spus ca am contractat un apartament si, cind va fi gata, ne vom muta ca sa le aratam ca avem bunavointa“, completeaza Mihaela Geoana.

Mircea Geoana nu este singurul pesedist cu probleme locative. Serban Mihailescu, caruia i-a expirat inca de la 28 februarie contractul de inchiriere pentru casa din Cringului, nu s-a mutat inca, desi promisese ca va locui la fiica sa. Potrivit purtatorului de cuvint al RA-APPS, noua chirie a lui Mihailescu este de aproximativ 4.000 de euro pe luna.