vineri, 27 martie 2009

Rusia pune NATO in garda

Urmand exemplul mentorului sau, Vladimir Putin, aflat pe picior de plecare de la Kremlin, presedintele desemnat al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat, ieri, Europa cu privire la pericolul reprezentat de extinderea NATO in aproprierea granitelor Federatiei Ruse.
Aderarea la NATO a fostelor republici sovietice Ucraina si Georgia ar putea ameninta securitatea Europei, a declarat, ieri, succesorul lui Vladimir Putin la Kremlin, Dmitri Medvedev, in cadrul unui interviu acordat cotidianului britanic Financial Times. "Nu suntem bucurosi de situatia creata in jurul Georgiei si Ucrainei. Consideram ca aceasta este extrem de daunatoare pentru actuala structura a securitatii europene", a precizat presedintele desemnat al Rusiei, cu precizarea ca "nici un stat nu poate fi multumit de apropierea de granitele sale a reprezentantilor unui bloc militar caruia nu ii apartine". Succesorul lui Vladimir Putin la Kremlin a atras, totodata, atentia Guvernului de la Kiev ca promoveaza o politica contrara vointei opiniei publice, facand referire la sondajele de opinie potrivit carora populatia ucraineana se opune in majoritate aderarii la Alianta Nord-Atlantica. Interventia oficialului rus se produce in contextul in care Moscova a obiectat in repetate randuri, pe diferite tonuri, cu privire la extinderea NATO in apropierea granitelor Federatiei, presedintele Vladimir Putin procedand, anul trecut, la suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), ce impune limite pentru armamentul greu detinut in zona cuprinsa intre Atlantic
si muntii Urali.
Ucraina ofera asigurari

Declaratiile din directia Moscovei nu au ramas fara ecou la Kiev, ministrul de Externe ucrainean, Volodimir Ogrizko, oferind, ieri, asigurari ca apropierea tarii sale de NATO nu reprezinta o amenintare la adresa vecinilor de la Rasarit. "Vreau sa subliniez ca Ucraina doreste sa construiasca relatii cat mai bune cu Rusia, pentru ca este vecinul nostru, al doilea partener economic si am facut parte din acelasi stat mai mult de 300 de ani", a declarat seful diplomatiei ucrainene, aflat intr-o vizita oficiala la Tokyo, subliniind ca apropierea Ucrainei de NATO nu reprezinta nici un pericol pentru Rusia. "Constitutia Ucrainei interzice stationarea de trupe straine pe teritoriul sau si este absolut clar ca nici un militar strain nu va fi trimis in Ucraina", a adaugat Ogrizko. "In calitatea de stat suveran, Ucraina are dreptul sa aleaga si credem ca NATO este cea mai buna modalitate pentru a ne garanta suveranitatea si democratia", a mai spus el. Intrebat care sunt sansele Ucrainei de aderare la NATO, ministrul de Externe ucrainean si-a exprimat optimismul, in pofida reticentei unor state membre ale Aliantei, in particular a Germaniei. "Planul de Actiune se refera in proportie de 90% la probleme economice si democratice si doar 10% la criterii militare. Nu-mi pot imagina ca unele tari se opun dezvoltarii democratice a tarii mele", a conchis Ogrizko.