vineri, 27 martie 2009

Sarkozy vrea să inaugureze cu Gordon Brown o nouă Antantă Cordială

O nouă ierarhie pentru Europa şi aorduri care aşteaptă doar semnăturile – aşa s-ar rezuma, din punct de vedere politic, vizita de două zile a liderului de la Elysée în Marea Britanie, care a început astăzi. Un banchet luxos, oferit de Regina Elisabeta a II-a, încununat de o seară petrecută în renumitul apartament 240 din Castelul Windsor – totul sub ochii presei britanice şi franceze, care studiază orice mişcare a cuplului prezidenţial francez şi a suitei de miniştri de la Paris. În acest fel poate fi zugrăvit tabloul monden care va fi animat de prezenţa lui. Combinate, ambele planuri vor pune în scenă poate cel mai mare show politico-monden din acest an, comentează „Daily Mail”.

Un nou nucleu dur european

Atât oaspeţii franezi, cât şi gazdele engleze vor avea numai de câştigat de pe urma acestei desfăşurări de forţe diplomatice, protocolare, dar şi jurnalistice. În primul rând, Nicolas Sarkozy va încerca să consolideze relaţia Parisului cu Londra, având în vedere relaţiile tot mai reci pe care le are cu d-na Angela Merkel, informează „FT”. Mai pe scurt, liderul de la Elysée va „resuscita” tandemul franco-german, nucleu fondator al Uniunii Europene, prin implicarea Marii Britanii, o putere militară pe măsura Franţei şi care ar servi intereselor Parisului în NATO. Trocul: Sarkozy oferă britanicilor „know-how-ul” în domeniul nuclearului civil, Gordon Brown îl va ajuta ca Franţa să obţină o funcţie de rang înalt în cadrul NATO, eventual şefia centrului de comandă din sudul Europei.

Şeful de stat franez este dispus să mărească miza pentru ca această vizită să fie cu adevărat istorică. El va accepta şi suplimentarea contingentului francez din Afganistan cu 1.000 de militari, dacă primeşte ajutorul englez în negocierile din Alianţa Nord-Atlantică. Mai mult, premierul britanic va trebui să se angajeze şi în vederea sprijinirii fondării unui sediu pentru personalul militar al UE, fapt cu totul dezavuat de britanicii de rând. Sarkozy este însă dispus să mai amâne acest aspect o perioadă, comentează „The Guardian”.

Joi, ând cei doi lideri se vor întâlni pe stadionul Emirates al echipei de fotbal Arsenal (loc simbolic, ales de liderul francez, deoarece echipa a crescut cu ajutorul unor fotbalişti de valoare din Hexagon – conform „The Times”) va fi abordată şi tema imigraţiei, domeniu în care ambele state se angajează să coopereze, mai relevă „The Telegraph”.

Un Sarkozy de vitrină

Trecând în registrul mondenului, preşedintele Nicolas Sarkozy, însoţit de Carla Bruni, dar şi de mama sa şi o întreagă suită, va încerca să se ridice în ochii propriilor concetăţeni. Afectat de scăderea în sondaje, liderul de la Elysée va încerca, pe cât poate, să aibă un comportament impecabil. A renunţat deja la ceasul Rolex şi la ochelarii de soare. Deficitar la capitolul engleză, Sarkozy a luat lecţii intensive pentru a încânta, în cadrul discuţiilor private, urechea regală a Elisabetei a II-a. Tot pentru a fi pe placul suveranei, şi doamna inimii sale, Carla Sarkozy, a luat lecţii de etichetă, susţine „The Telegraph”.