vineri, 27 martie 2009

Geoană caută varianta a treia pentru Capitală

„Daă nu-i Vanghelie, atunci sigur nu-i Oprescu”. Aceasta este ultima axiomă politică a PSD, asupra căreia mai mulţi lideri, în frunte cu Mircea Geoană, au căzut de acord după izbucnirea scandalului intern legat de desemnarea candidatului la Primărie.

Presat de Ion Iliesu să renunţe la varianta Vanghelie, Geoană şi-ar fi informat colegii că se gândeşte „la o altă soluţie”, dar, „în niciun caz” nu-l va accepta pe Sorin Oprescu, spun surse social-democrate. El a explicat că, dacă partidul l-ar prefera pe Oprescu lui Vanghelie, campania
electorală ar fi compromisă, căci primarul de la cinci nu numai că n-ar susţine candidatura Doctorului, ci chiar ar încerca să o saboteze cu ajutorul organizaţiei pe care o conduce.

Despre posibilitatea unei „a treia andidaturi” a vorbit ieri şi coordonatorul campaniei electorale, Miron Mitrea. El a precizat însă, pentru Realitatea TV, că nu va fi el „candidatul-surpriză” despre care a început să se vorbească în partid.

Realitatea este ă PSD nu are niciun candidat-surpriză, liderii PSD aflându-se din nou în situaţia de acum câteva săptămâni, când nu găseau niciun pesedist acceptat de organizaţia de bază şi cu susţinere printre bucureşteni, capabil să acceadă în turul al doilea la Primărie. Joia trecută, când l-a anunţat pe Marian Vanghelie drept candidat („Cred că putem spune că, în acest moment, propunerea noastră pentru candidatul la funcţia de primar al Capitalei este Marian Vanghelie”), Mircea Geoană nu bănuia probabil cât de decisă este mişcarea „anti” să respingă această propunere.

De altfel, ieri, Ion Iliesu a şters dintr-o declaraţie tot efortul lui Geoană de a-l lansa pe Vanghelie la Primărie. Iliescu a subliniat
, la Radio France Internationale, că Geoană n-a spus niciodată că Vanghelie e candidatul: „El n-a spus aşa ceva. El a apreciat calităţile lui Marian Vanghelie ca un om dinamic, ca un om activ şi care a şi crescut, care are meritele lui, dar în sondaje, până acum, o cotă mai bună are Sorin Oprescu”. Iliescu a adăugat că Vanghelie are “voinţă” şi “determinare”, dar - a sugerat preşedintele de onoare - îi lipseşte înţelepciunea de a nu se pune cu greii partidului.

“Eu cred că el e imprudent şi nu-i slujesc cu nimic asemenea manifestări de orgoliu. E încă tânăr, are 40 de ani numai, are o experienţă acumulată şi care e utilă, bineînţeles, dar nu e suficient, şi dacă nu este realist, pierde pe mână proprie, cum se spune”, a continuat Iliescu, referindu-se la cearta din ziua precedentă pe care o avusese la partid cu primarul de la cinci.

Mitrea caută chichiţe statutare pentru blocarea Doctorului

Până acum, Sorin Oprescu n-a participat la nicio şedinţă de partid la care s-a discutat despre candidaturile la Primărie. Pentru unii lideri ai PSD, aceasta face ca intenţia lui Oprescu de a candida
să nici nu existe, cel puţin din punct de vedere formal. Miron Mitrea a declarat ieri, la Realitatea TV, că viitorul Comitet Executiv va lua în discuţie „o singură candidatură”, deoarece doar una s-ar fi făcut, pe cale statutară, din partea PSD Bucureşti. „În CEx intră un candidat, Marian Vanghelie.

Doar CEx poate decide, «da», «nu», «altceva»...organizaţia propune candidaţi, CEx aprobă sau nu. Dacă nu se aprobă, tot Comitetul Executiv decide ce se face mai departe”. Oprescu a răspuns, via Mediafax, că liderii PSD „nu au cum să nu ia în considerare disponibilitatea” sa de a candida. În cazul în care nu va prinde nominalizarea din partea PSD, Oprescu se gândeşte la o candidatură ca independent, după cum a precizat pentru BBC: „Am început să iau în calcul (candidatura ca independent, n.n.) după ce au apărut zece mii de zvonuri ş.a.m.d. Este foarte clar că acum nu am nici un fel de gând de genul acesta, pentru simplul motiv că eu am încredere, la fel cum are şi Vanghelie, în partea cealaltă, că oamenii vor sta strâmb şi vor judeca drept”.