vineri, 27 martie 2009

PD-L sacrifica un baron

Vicepresedintele PD-L Cezar Preda renunta la demisia din fruntea filialei buzoiene a partidului, dupa ce Biroul Permanent Judetean l-a exclus din partid pe rivalul sau, presedintele Consilului Judetean (CJ) Buzau, Victor Mocanu. Acestuia i se reproseaza faptul ca a semnat un protocol de colaborare cu PSD. Inscrierea lui Mocanu in PSD este iminenta, sustine Preda.
Preda parea ca pierduse fraiele filialei in momentul in care pedelistii buzoieni au decis ca Mocanu sa fie sprijinit pentru un nou mandat in fruntea CJ, motiv pentru care a decis sa demisioneze din fruntea filialei si sa renunte la candidatura pentru primaria municipiului Buzau. In schimb, Mocanu a pierdut partida in razboiul cu Preda din cauza unei intalniri la care au participat apropiati ai sai, dar si liderii locali ai PSD. Intrevederea s-a soldat cu semnarea unui acord prin care PSD a fost de acord cu sa-l sustina pe Mocanu in campania
electorala pentru ca acesta sa obtina un nou mandat de presedinte al CJ. Discutia a avut loc intr-un restaurant de langa Buzau, Mocanu fiind insotit de opt primari ai PD-L, precum si de alti zece pedelisti din filiala. Pesedimea locala a fost condusa de senatorul Ion Vasile, iar pe post de mediator a fost vicepresedintele CJ, liberalul Petre Emanoil Neagu. Unii primari PD-L au declarat ulterior ca Mocanu le-ar fi cerut sa treaca la PSD, punct de vedere care nu a fost agreat de toti participantii.
"Cezar Preda prajit"
Oricum, intalnirea l-a facut sa jubileze pe Ion Vasile. "Am mancat o ciorba de burta care a avut toate ingredientele, inclusiv Cezar Preda prajit", a declarat satisfacut pesedistul. La numai cateva ore, conducerea PD-L Buzau a convocat Biroul Permanent care a decis excluderea lui Mocanu pentru acordul cu pesedistii. "Actualul presedinte al CJ a semnat astazi (n.r. - luni) un protocol cu PSD Buzau prin care formatiunea condusa de Ion Vasile il propune pe Victor Mocanu la alegerile locale din iunie pentru sefia CJ. In aceste conditii, BPJ considera ca Victor Mocanu nu mai are nici o legatura cu principiile democrat-liberale si hotaraste excluderea sa din PD-L", se arata in comunicatul de presa. In aceste conditii Preda, care afirma ca nu a participat la sedinta BPJ, a decis sa renunte la demisie. "S-a dovedit ce am prevazut dinainte: s-a dus la PSD care zicea ca stransese o camera de dovezi de coruptie impotriva lui Mocanu", a jubilat Preda, adaugand ca singurul obiectiv politic al lui Mocanu este sa obtina inca un mandat de presedinte al CJ. In replica, Mocanu sustine ca Preda nu respecta regulile jocului democratic. "In PD-L, cine a castigat competitia in mod democratic trebuie sa plece pentru a lasa locul unuia care a pierdut aceasta competitie democratica. Daca acestea sunt regulile in PD-L trebuie sa le respectam, iar oamenii care respecta asemenea reguli sa ramana in PD-L", a spus fostul pedelist. Mocanu nu s-a decis inca daca se inscrie in PSD.
Boc scapa de griji
Clarificarea situatiei de la Buzau scuteste conducerea centrala de interventia in treburile unei filiale. Daca initial Boc declarase ca demisia lui Preda va fi analizata in Biroul Permanent de luni respectand "in mare" hotararea filialei, a doua zi liderii partidului s-au prevalat de absenta lui Preda la BPN pentru a amana adoptarea unei decizii. Boc a invocat absenta din tara a lui Preda, desi acesta afirmase ca nu este interesat de arbitrajul conducerii centrale.