sâmbătă, 21 februarie 2009

Autoritatile de la Chisinau au reconfirmat la Balti intentia de a continua apropierea R. Moldova de Uniunea Europeana

Ministrul de Externe, Andrei Stratan, a declarat, vineri, la Balti, ca Republica Moldova se va apropia de Uniunea Europeana, intrucat calea politicii externe a tarii in aceasta directie este ireversibila, iar UE si-a manifestat disponibilitatea si deschiderea vizavi de statul moldovenesc, comunica Agentia DECA-press.
In cadrul conferintei regionale prilejuita de deschiderea Centrului „Pro-Europa” din Balti, Stratan a mai declarat ca pentru dinamizarea procesului de integrare este nevoie ca Moldova sa efectueze reforme in domeniul economic si social, precum si sa preia experienta altor state care au parcurs deja aceasta cale. Aceste responsabilitati insa nu trebuie sa revina exclusiv Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Este important ca in aceste activitati sa fie antrenati cetatenii republicii pentru ca tara lor sa fie nu doar geografic in Europa, ci si din punct de vedere politic, a mai spus Stratan.
In cadrul aceluiasi eveniment, Ambasadorul Germaniei la Chisinau, Wolfgang Lerke, a mentionat ca Uniunea Europeana reprezinta doar o parte a Europei, iar cetatenii Republicii Moldova constituie o parte importanta a Europei la care UE nu va renunta.
In acelasi timp
, seful Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, Cesare de Montis, prezent la evenimentul de la Balti, a salutat faptul ca, in ultimii doi ani, implementarea Planului de Actiuni RM-UE si aspiratiile europene ale Chisinaului au constituit un factor important in politica statului. Acestea insa i-au preocupat doar pe reprezentantii unor institutii de stat, ignorandu-se implicarea populatiei in constientizarea importantei proceselor de integrare europeana a statului.