sâmbătă, 21 februarie 2009

UE este îngrijorată de lipsa de progres în reglementarea diferendurilor din Georgia şi R.Moldova

naltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică şi securitatea comună Javier Solana a declarat că UE trebuie să lucreze cu Rusia şi Statele Unite pentru a rezolva problema conflictelor îngheţate din Moldova şi Georgia.

Declaraţia a fost făcută în cadrul prezentării de către Solana în Parlamentul European a parcursului de politică externă a comunităţii UE şi a situaţiei actuale pe arena internaţională. Înaltul reprezentant al UE pentru politică şi securitate comună a declarat că situaţia se agravează prin lipsa de progres în reglementarea conflictelor îngheţate din cele două state ex-sovietice şi că aceasta nu mai poate fi tolerată fără activităţi energice pentru soluţionare.

În context, oficialul UE a pledat pentru o activizare a colaborării UE cu Rusia şi SUA pentru depăşirea conflictelor din R.Moldova şi Georgia.

UE este observator în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean din R.Moldova şi participă alături de statele cu statut de mediator, OSCE şi SUA în discuţiile pentru soluţionarea diferendului. De asemenea, misiunea UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană a fost inaugurată în 2005 inclusiv în contextul reglementării conflictului transnistrean pentru contracararea contrabandei din regiunea secesionistă.