Problema interceptarilor ilegale a revenit in actualitate de curand o data cu declaratia fostului sef al Serviciului de Informatii Externe data in fata unei comisii parlamentare. Atunci, Claudiu Saftoiu a recunoscut ca SIE realizeaza abuziv interceptari, fara mandat de la judecator asa cum este normal. Grav este insa ca nu doar SIE se afla in aceasta situatie. Si celelalte servicii secrete apeleaza la o asemenea practica. La fel stau lucrurile si la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna - UM 0962 (fosta UM 0215), serviciul secret al MAI condus de chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea". ZIUA prezinta in cele ce urmeaza modul in care serviciul in fruntea caruia se afla Virgil Ardelean realizeaza, in mod ilegal, interceptari ale convorbirilor telefonice.
Chestorul de politie, Virgil Ardelean, zis "Vulpea", este cel mai longeviv sef al unui serviciu secret, reusind sa se mentina la carma DGIPI - UM 0962 din 1998 si pana in prezent, in pofida numeroaselor scandaluri si controverse iscate in jurul sau. In ultimele luni a frapat faptul ca, desi, anul trecut, si-a dat demisia la ordinul lui Traian Basescu, cu ocazia fugii din tara a lui Omar Haysam, "Vulpea" a ramas pe pozitii pentru simplul fapt ca nu s-a luat act de cererea sa la nivelul Guvernului. In mediile serviciilor secrete se vorbeste de faptul ca "secretul" mentinerii lui Ardelean intr-un post atat de ravnit de altii, sub nu mai putin de sase ministri de Interne, il constituie dibacia acestuia de a furniza Puterii rapoarte despre adversarii politici. Rapoarte bazate in principal pe interceptari ale convorbirilor purtate in retelele GSM, pe benzile de frecvente dintre 900 - 1800 Mhz.
Centrele operative ale DGIPI - UM 0962 sunt intesate cu echipamente de interceptare a convorbirilor purtate in retelele GSM. In 2002 si ulterior, cu precadere in 2005, MAI a cheltuit importante sume pentru achizitionarea de statii de interceptare, care se prezinta fizic sub forma unor geamantane de piele sau plastic, mai mari sau pana la dimensiunea unei genti tip "diplomat", care contin in interior un laptop, o antena si alte echipamente aferente. Toate miniaturizate. Aceste echipamente cumparate de MAI de la firme straine specializate, pot intercepta un celular pornind de la codul cardului SIM, de la cel al telefonului propriu-zis, dar si de la cel al statiei de baza, care receptioneaza si retransmite semnalul unui telefon. "Geamantanele GSM" pot fi lesne setate sa inregistreze automat convorbirile unui anumit celular si salveaza discutiile in fisiere audio pe hard-ul laptop-ului. Exista si programe speciale care redau scris discutiile putate intr-o convorbire, pentru a nu se mai pierde timpul cu reascultarea si culegerea lor.
Daca am intreba DGIPI cum foloseste aceste geamantane, raspunsul ar fi unul singur: numai cu mandat judecatoresc. Insa nimeni nu poate garanta ca acestea nu se folosesc la liber, dupa cum e voia celor care le detin. De altfel, nimeni nu a controlat vreodata modul de folosire a acestor echipamente. Iar practic, o data ce le detii, cine te impiedica sa le folosesti!?
Mai grav, asemenea valize au ajuns sa fie detinute si de grupuri infractionale organizate, care intercepteaza anumite persoane in scop de santaj.
Rezultate dezastruoase pe coruptie
Desi s-au alocat sume de ordinul sutelor de mii de euro pe echipamente de interceptare GSM, rezultatele DGIPI - UM 0962 sunt aproape nule in domeniul combaterii criminalitatii organizate din politie. La asemenea investitii, ar trebui sa nu mai avem infractionalitate organizata pe strazi. Pentru ca nici o retea infractionala nu poate activa fara acoperirea politistilor de cartier sau de sector si girul sefilor acestora de la centru. Cu toate acestea, in Capitala, de exemplu, pornind de la piete si pana la retelele de pesti si prostituate, ori de traficanti de droguri sau camatari, recuperatori si perceptori de taxe de protectie, fenomenele infractionale sunt vizibile cu ochiul liber. Oriunde ele sunt vizibile de-a lungul timpului, inseamna ca politistii iau mita ca sa inchida ochii. Regula e valabila peste tot in lume. Si nu vorbim aici de agentii de politie, prinsi cu spagute de cateva sute de euro, aratati presei in urma "testelor de integritate". Spre exemplu, Clanul Camatarilor, care a semanat numai teroare, a fost deferit Justitiei. Din el lipsesc insa faptele de coruptie. Mai precis politistii corupti care au permis "camatarilor" sa ajunga atat de puternici si influenti. Dar si a unor magistrati care lucrau alaturi cu politistii. Memorabil in acest caz este prezenta avocatei Florina Rosca (aparatoarea Camatarilor) care este sotia prim-procurorului Parchetului Sectorului 4, Ovidiu Emanuel Rosca. Serviciul lui Ardelean nu a fost in stare sa prinda nici un politist corupt in acest caz. La fel s-a petrecut si in toate marile cazuri de infractionalitate organizata. De ce oare? Cum se mai justifica in aceste conditii mentinerea chestorului Ardelean la carma unui serviciu a carei obligatie era prevenirea actelor de coruptie din Interne, care genereaza infractionalitatea organizata de pe strazi? Este limpede ca performantele DGIPI - Ardelean sunt apreciate pe cu totul alte criterii.
Cu bagajul la palat
Virgil Ardelean a fost semnalat deseori ducand genti cu dosare la Palatele Cotroceni si Victoria. Cam de fiecare data cand se schimba configuratia politica si aparea riscul schimbarii sale. ZIUA a publicat in mai multe randuri astfel de evenimente insolite.
Prezentate in note foarte colorate, impanate cu extrase ale unor interceptari telefonice din intimitatea oamenilor, rapoartele lui Ardelean l-au scos de fiecare data in evidenta. Siret si indraznet, Vulpea nu s-a sfiit sa-si scoata oamenii la filaj nici impotriva unor inalti magistrati. Sunt antologice episoadele din 2003, cand in doua randuri, agenti ai UM 0962 i-au filat in teren pe procurorii DNA (fara mandat) care lucrau la cazurile de coruptie ale unor politisti. Agentii lui Ardelean n-au fost insa profesionisti, fiind depistati de procurorii anticoruptie si blocati chiar in masina cu care filau. Legitimati si pusi sa dea explicatii, agentii Vulpii s-au balbait lamentabil. Erau manati agentii UM 0962 de bune intentii? Sau raspundeau unor misiuni cu scop de protectie a politistilor cercetati de procurori?
Valize pentru ziaristii incomozi
Vulpea si-a folosit "geamantanele GSM" nu numai pentru a-si pastra functia, ci si pentru a asculta ziaristii incomozi.
Directia Generala de Informatii si Protectie Interna s-a ocupat in ultimii ani cu actiuni de politie politica, mai precis cu interceptarea telefoanelor jurnalistilor. Sub pretextul combaterii coruptiei si depistarii unor fapte ale unor politisti, in legatura cu pretinse divulgari de informatii secrete catre presa, Virgil Ardelean inainta, in urma cu cativa ani, Directiei Nationale Anticoruptie solicitari de aprobare pentru interceptarea telefoanelor unor institutii de presa. Solicitarile erau pentru telefoane fixe, pentru ca in ce le priveste pe cele mobile
, nu existau probleme din cauza geamantanelor GSM.
Pentru a adormi vigilenta procurorilor anticoruptie si a-i convinge sa dea curs scopurilor sale ascunse, Vulpea tesea explicatii alambicate cum ca anumiti ofiteri de politie foloseau persoane neidentificate, care la randul lor sunau de la telefoane publice si mobile, folosind cartele nenominale, pentru a furniza informatii secrete despre unele operatiuni in curs ale Politiei. Chiar daca nu a obtinut mandat pentru toate solicitarile de interceptare, Vulpea a ascultat non-stop, inca din toamna lui 2003, telefoanele agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS.
Asta a facut-o folosindu-se de un mandat pentru un anumit numar, dar exista informatii ca si alti ziaristi, inclusiv de la ZIUA, au fost ascultati cu tehnica din valize.
Cum si-a procurat Vulpea geamantanele
Guvernul Adrian Nastase a emis Ordonanta de Urgenta nr. 29/2001, prin care era completata Legea privind organizarea si functionarea Ministerului de Interne. Actul normativ viza sporirea puterilor UM 0962 (fosta 0215).
Ulterior, Parlamentul a adoptat Legea nr. 40/2002, prin care OUG nr. 29/2001 a fost aprobata. Din acel moment, Ministerul de Interne - prin UM 0962 - avea dreptul "sa detina si sa utilizeze mijloace tehnice specifice pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si valorificarea de informatii" si "sa desfasoare activitati de culegere de informatii, deschis si/sau acoperit, in conditiile legii". Cu binecuvantarea Parlamentului Romaniei, UM 0962 a dobandit cadrul legal ce-i permitea sa achizitioneze aparatura tehnica in vederea efectuarii interceptarilor telefonice. La numai cateva zile dupa promulgarea legii, Ministerul de Interne incepea tratativele pentru achizitionarea unor aparate de interceptare a convorbirilor GSM.
Nu s-a pus problema organizarii vreunei licitatii sau selectii de oferte, care sa fie anuntata public. Firma cu care a negociat MI se numeste SC CELLPHONE GROUP IMPEX SRL.
Conform unei adrese semnata de fostul ministru de Interne, Ioan Rus, si adresata SC Cellphone Group SRL, MI era interesat sa achizitioneze "echipament G-Track". Aceasta aparatura este un echipament pentru monitorizare pasiva in doua benzi (900 si 1800 Mhz). Firma britanica Falcon Security Design Associates este producatorul respectivului echipament.
Ministerul de Interne arata ca achizitionarea unor asemenea echipamente - prin intermediul carora sunt interceptate si ascultate convorbirile telefonice - este necesara in cadrul programelor de eficientizare a activitatilor pe linia securizarii frontierei, prevenirii si combaterii crimei organizate, coruptiei, traficului
de droguri, violentei, migratiei ilegale si a altor infractiuni grave. In privinta fondurilor necesare pentru achizitionarea acelei aparaturi au existat aprobari ale Guvernului Romaniei care au stat la baza elaborarii unui program de achizitii, prin credite externe, pe mai multi ani.
Sistemul de functionare
In schimbul a aproximativ 5000 de euro, oricine poate intra in posesia unui aparat destinat interceptarii unui telefon mobil. La aceasta suma se poate achizitiona doar tehnica fara prea mari performate, dar exista dispozitive complexe care costa si un milion de euro, care permit interceptari multiple si chiar ale unor convorbiri criptate. Dispozitivele, denumite "Interceptor GSM", pot fi cumparate de la firme specializate.
Dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de functionare destul de simplu si seamana foarte mult cu un laptop. Initial, detinatorul trebuie sa scaneze codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Fiecare telefon mobil are un cod unic de identificare, denumit IMEI. Dispozitivul de interceptare GSM scaneaza codul telefonului care este memorat automat de interceptor. Din acest moment, posesorul respectivului mobil este o victima sigura a celui care i-a aflat codul IMEI. Convorbirile sunt criptate (codate) de operator si chiar de telefon. Parola prin care telefonul cripteaza convorbirea este chiar codul IMEI. Dispozitivul de ascultare receptioneaza toate semnalele convorbirilor care se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cand pe telefoanele respective se vorbeste.
Sistemele de ascultare pot monitoriza cel putin 200 de telefoane simultan. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, dispozitivul monitorizeaza 124 de relee. Detinatorul interceptorului scaneaza unul dintre cele 124 de relee prin care se realizeaza convorbirea, dupa care incepe "desfacerea" codurilor. Primul este cel al telefonului, IMEI, apoi cel dat de releul prin care se realizeaza convorbirea (TMSI), urmat de numarul de telefon de pe care se vorbeste (IMSI). Din acest moment, orice convorbire poate fi ascultata si inregistrata fara probleme. Dispozitivul de ascultare memoreaza si numarul la care s-a sunat, ora si data. Mai exista si programe, extrem de costisitoare, care scaneaza toate convorbirile telefonice si repereaza o persoana dupa amprenta vocala, aceasta putand fi imediat identificata oricate aparate ar schimba. Dar "Vulpea"
nu are inca o asemenea tehnica.
Doua servicii care se bat cap in cap
MAI are la momentul actual doua servicii secrete: DGIPI si DGA (Directia Generala Anticoruptie) care nu mai au loc unul de altul in prinderea politistilor corupti. Existenta celor doua servicii concurente este o aberatie mioritica si aduce mai multe deservicii decat servicii. Aceste entitati au format doua tabere rivale in minister, fiecare din ele reglandu-si conturile prin intermediul serviciului la care s-a "afiliat". Rezultatul razboiului subteran dintre cele doua tabere este unul singur: coruptia de la varful Internelor este nestingherita si a culminat recent cu imensul scandal al demisiei procurorului Santion de la sefia DGA. Pentru a pune lucrurile pe fagasul normal, una din cele doua entitati trebuie urgent desfiintata. Iar DGIPI e prima pe lista.