sâmbătă, 21 februarie 2009

Fără hamburgeri în şcoli!

Un proiect legislativ care interzice promovarea şi vânzarea produselor nesănătoase în unităţile şcolare ar putea deveni lege în toamna acestui an şcolar

Câteva sute de părinţi clujeni, nemulţumiţi de faptul că firmele de fast food îşi promovează nestingherite produsele în şcoli şi grădiniţe, au cerut ajutorul parlamentarilor pentru elaborarea unui proiect de lege care să interzică vânzarea produselor de acest gen în incinta unităţilor de învăţământ. Proiectul va intra în dezbaterea parlamentului şi prevede sancţiuni care pot ajunge până la 50.000 de lei.

În prezent, peste 30% din copiii din ţara noastră suferă de obezitate
. Nutriţioniştii români spun că greşelile alimentare reprezintă una dintre principalele cauze ale exploziei numărului de copii
supraponderali.

Trist este faptul că, de cele mai multe ori, părinţii sunt cei care îşi duc copiii în fast-fooduri sau le înlocuiesc "pacheţelul de acasă" cu bani. Astfel, copiii sunt tentaţi să aleagă chipsurile, napolitanele sau hamburgerii, produse gustoase şi prezentate într-un mod atrăgător, dar foarte nesănătoase, în detrimentul fructelor şi legumelor.

"Chiar dacă oferă o senzaţie de saţietate pe moment, aceasta dispare imediat, iar organismul
cere o nouă gustare după un timp scurt. Elevii se pot simţi obosiţi şi îşi pierd concentrarea în timpul orelor de curs. În plus, cantitatea crescută de zahăr, existentă în alimentele de tip fast- food, are efecte negative şi asupra dinţilor în formare ai copiilor. Pe de altă parte, niciunul dintre acestea nu conţine necesarul de vitamine şi minerale, esenţiale pentru creşterea armonioasă a copilului", explică prof. Mariana Graur, preşedintele Societăţii Române de Nutriţie. Medicul
Mariana Graur a contribuit la elaborarea proiectului de lege, împreună cu deputaţii Mircia Giurgiu şi Petru Movilă. Potrivit prof. Graur, pe rafturile magazinelor aflate în incinta sau proximitatea şcolilor ar trebui să se regăsească iaurturi, apă minerală şi fructe.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării susţine, la rândul lui, această iniţiativă. "Dacă aşa au decis specialiştii în nutriţie, noi nu putem decât să fim de acord cu ei", ne-a declarat Daniel Tomoni, de la biroul
de presă al MEdC.

„Consumarea unor astfel de produse este inevitabilă"

Preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţă­mântul Preuniversitar, Mihaela Gună, nu agreează interzicerea comercializării produselor de acest gen.

"Nu ştiu nimic despre această iniţiativă. În opinia mea, consumarea unor astfel de produse este inevitabilă, deoarece în şcoli nu există condiţii pentru prepararea grătarului sau a salatei, aşa cum recomandă nutriţioniştii", ne-a declarat aceasta.

Mihaela Gună spune că un comportament alimentar sănătos nu ar trebui impus printr-o iniţiativă legislativă.

"Când un copil îşi cumpără un aliment, el ar trebui să aibă garanţia că nu-i dăunează sănătăţii şi că este indicat pentru vârsta lui. Avem legislaţie în acest sens, pe care producătorii şi comercianţii ar trebui să o respecte", a explicat preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi. Dacă acest proiect legislativ se va concretiza într-o lege, ea îşi va producele efectele din toamna acestui an şcolar.

Astfel, România ar deveni al doilea stat din UE, după Estonia, în care va fi interzis consumul şi comercializarea alimentelor de tip fast-food şi a băuturilor dulci în interiorul sau în preajma şcolilor.