sâmbătă, 21 februarie 2009

Muncitori romani vanduti ca vitele in oboarele din Cehia

Trei maramureseni au fost arestati vineri pentru 29 de zile dupa ce politistii de frontiera si procurorii DIICOT i-au retinut cu o zi inainte sub acuzatiile de trafic de persoane si constituirea unui grup infractional. Magistratii Tribunalului Maramures au considerat ca impotriva barbatilor exista suficiente probe pentru a-i aresta preventiv, iar faptele lor sunt mult prea grave pentru a se accepta cercetarea
lor in stare de libertate. Avocatii au facut insa recurs, care va fi judecat saptamana viitoare.
Maramuresenii adusi vineri in fata magistratilor Tribunalului Maramures erau adevarati stapani de sclavi, cel putin asa reiese din informatiile prezentate de anchetatorii care au lucrat la caz. Barbatii par sa nu fi avut scrupule, iar pentru a castiga cat mai multi bani s-au apucat, potrivit rechizitoriului, sa isi vanda semenii si sa ii oblige la munca fortata.

Maramuresenii Gheorghe Hrihorisan, zis Iura, de 49 de ani, Vasile Lemac, de 35 de ani, si Sandu-Vasile Onisa, de 41 de ani, au fost arestati preventiv, fiind acuzati pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unei grupari infractionale cu caracter de criminalitate organizata si sprijinirea acesteia si trafic de persoane, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Tribunalului Maramures.

Tot vineri, judecatorul a decis arestarea in lipsa a lui Vasile Uglea, de 44 de ani, pentru aceleasi infractiuni. Barbatul se sustrage de la urmarirea penala, astfel incat nu a putut fi adus in fata instantei. Dintre maramuresenii arestati, doar Onisa e cu antecedente penale, restul avand cazierul alb. Niciunul dintre barbati nu a recunoscut ca ar fi fost implicat in actiunile de trafic.

Inculpatii nu au dorit sa isi sifoneze imaginea
Cei trei au avut de dat explicatii magistratilor cu privire la actiunile care li se imputa, insa au refuzat orice fel de contact cu presa, invocand faptul ca sunt persoane cu o anumita pozitie sociala si ca imaginea le-ar fi patata in cazul in care ar fi filmati ori fotografiati. Nici rudele acestora, aflate vineri pe holurile Palatului de Justitie din Baia Mare, nu au fost de acord sa faca vreo declaratie, ba, mai mult, au negat ca i-ar cunoaste pe inculpati.

Din informatiile existente la aceasta data, gruparea de traficanti de persoane a racolat si dus in Cehia peste 500 de romani, care apoi erau vanduti unor autohtoni sau ucraineni. Acestia ii obligau sa faca munci foarte grele pana la epuizare. Reteaua fost anihilata ca urmare a colaborarii dintre procurorii DIICOT si politistii de frontiera din Maramures.

Maramureseni vanduti ca la piata pe bani marunti
”Pentru a dispune arestarea preventiva instanta a retinut ca in cauza exista indicii temeinice care sa justifice presupunerea ca, in perioada 2005-2007, inculpatii au constituit si au sprijinit continuu o grupare infractionala cu caracter de criminalitate organizata impreuna cu mai multe persoane.”

Cei trei aveau ca scop ”racolarea prin inducerea in eroare de persoane majore din diferite judete ale tarii, pe care le-au traficat in Cehia unde le-au predat altor membrii ai retelei, cetateni in majoritate de origine ucraineana, care i-au exploatat in conditii inumane, obligandu-i sa munceasca fara a fi salarizati, fara a li se asigura conditii elementare de existenta, exercitand asupra lor amenintari, limitandu-le si incalcandu-le drepturile elementare ale omului”, s-a precizat intr-un comunicat de presa al Tribunalului Maramures.

Barbatii arestati sunt invinuiti de exploatarea semenilor
Victimele ajungeau ca la un fel de obor de oameni, unde ”stapanii” ii cumparau cu bani marunti, pe bucata oferindu-se aproximativ 5.000 de coroane, iar apoi ii fortau sa munceasca ca pe niste vite.

In propunerea de arestare preventiva se arata ca aceasta activitate a adus foloase banesti importante membrilor retelei, pana in prezent existand zeci de victime traficate din diferite zone ale tarii. De asemenea, se mai arata ca inculpatii actionau dupa o strategie bine definita, avand legaturi infractionale in aproape toate judetele tarii. Pana in prezent au fost identificate si audiate 62 de persoane, in baza carora s-au probat infractiunile comise de maramureseni.

Magistratii au stabilit ca maramuresenii au incalcat prevederile legate de drepturile omului, privitoare la munca fortata sau obligatorie si exploatarea semenilor. Lor li se imputa incalcarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, precum si conventiile legate de abolirea muncii fortate.

Retea anihilata de DIICOT si IJPF Maramures
In 29 martie, politistii de frontiera i-au retinut si prezentat DIICOT - Biroul
Teritorial Maramures pe cei trei, procurorul emitand pe numele lor ordonante de retinere. Politistii de frontiera au stabilit ca reteaua pe care au format-o era condusa de Gheorghe Hrihorisan.

Acesta, impreuna cu Sandu-Vasile Onisa, care racola victimele, si Vasile Lemac, care le transporta in afara tarii, isi gaseau clienti, indeosebi din mediul rural, prin intermediul anunturilor date la mica publicitate
din ziarele locale. Ei promiteau obtinerea unui loc de munca in Cehia, cu un salariu de 700 de euro pe luna, celor interesati spunandu-le ca vor lucra in silvicultura, apicultura sau constructii, dupa cum se arata intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Maramures.

Potrivit anchetatorilor, in plasa traficantilor de persoane au cazut peste 500 de persoane, care, din garile si autogarile din Baia Mare sau Satu Mare, erau imbarcate in microbuze si transportate in diverse localitati din Cehia. Odata ajunse la destinatie, acestea erau fie vandute unor ucraineni sau cehi, fie obligate sa munceasca in conditii inumane pe sume de bani infime, care sa le asigure doar hrana pe o zi. Ca sa nu poata fugi, romanilor le erau confiscate pasapoartele.

Dupa ce unii dintre ei au reusit sa evadeze, Ambasada Romaniei la Praga i-a ajutat sa se intoarca in tara si a anuntat autoritatile de la Bucuresti. Cazul a ajuns astfel in atentia anchetatorilor, care au intrat pe fir si au inceput cercetarile. Acestea au fost de durata, insa a contat si faptul ca au existat numeroase plangeri din partea victimelor, care spun ca au trait o experienta de Ev Mediu pe timpul sederii in lagarele de munca din Cehia.