sâmbătă, 21 februarie 2009

Mii de tineri ar trebui să plece din orfelinate

Aproape 7.000 de tineri, care au împlinit 18 ani, ar trebui să părăsească în acest an centrele de plasament. Ei mai pot rămâne în grija statului doar dacă sunt elevi sau studenţi. O parte dintre tineri deveniţi majori au norocul să primească un loc în apartamentele sociale, care sunt însă insuficiente pentru cei 7.000 de orfani care ar trebui să părăsească centrele de plasament.

Dacă autorităţile locale fac eforturi să cumpere locuinţe sociale, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Protecţie a Copilului nu spun decât un singur lucru: tinerii ar trebui să înveţe să îşi ia viaţa în propriile mâini.

Loredana Vasile are 20 de ani şi stă în centrul de plasament Pinochio de nouă ani. Fata ar fi trebuit să părăsească centrul în urmă cu doi ani, dar norocul ei a fost că este încă elevă la liceu.

"Am ajuns aici pentru că mama a rămas fără casă şi a trebuit să vin pentru că altfel rămâneam pe stradă. Mama momentan e la un azil de bătâni, iar fratele meu e la Sibiu pentru că e bolnav psihic", a spus Loredana.

Alţi tineri orfani au avut şansa să primească un loc în apartamentele sociale, special cumpărate pentru cei care trebuie să părăsească centrele de plasament. În întreaga ţară sunt doar 467 de apartamente sociale, neîncăpătoare pentru miile de tineri instituţionalizaţi.

"Nu există legislaţie pentru aceşti copii
, aici e problema. Autoritatea naţională nu contribuie cu fonduri pentru aşa ceva, ei dau fonduri doar pentru salarii şi pentru hrana copiilor", a declarat Monica Nedef.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului nu are nicio strategie privind protejarea acestor tineri. "Tinerii din aceste centre, dar şi personalul care se ocupă de ei, ar trebui să înţeleagă faptul că aceşti tineri trebuie să înveţe să îşi ia viaţa în mâini", a declarat Bogdan Panait, preşedinte ANPDC.