sâmbătă, 21 februarie 2009

Tkaciuk îl informează pe preşedintele Voronin: Fostul Centru „Iurie Gagarin” e al lui Oleg Voronin!

În luna august anul trecut, preşedintele Vladimir Voronin a dat indicaţii Guvernului să examineze situaţia fostului Palat al pionierilor şi a fostului Centru de tineret „Iuri Gagarin”. Conform indicaţiei lui Voronin, Executivul urma să întreprindă „măsuri urgente” în scopul retrocedării acestor clădiri statului. După analiza efectuată de Guvern, consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk îl informează pe preşedintele Voronin că în primul caz nu e nicio problemă ca fostul Palat al pionierilor să fie recuperat de stat. În ceea ce priveşte fostul Centru „Iuri Gagarin”, consilierul îl anunţă pe şeful statului că nu se poate. Asta pentru că fostul Centru de tineret aparţine deja fiului său, Oleg Voronin (!).

Centrul cu probleme

În baza acestor clădiri, urma să fie construit un centru modern de tineret. Cu fostul Palat al pionierilor probleme nu sunt! Am văzut cu toţii cum în toamna anului trecut toate firmele care închiriau spaţii în fostul Palat au fost date afară fără vreo explicaţie plauzibilă. Tkaciuk îşi informează şeful că obiectivul, cu o suprafaţă de 12 mii de metri pătraţi, se află în proprietatea statului şi în gestiunea Ministerului Educaţiei şi Tineretului. În aceeaşi scrisoare către şeful statului, semnată la 8 decembrie 2006, Tkaciuk îi spune lui Voronin că „situaţia e mai grea” în ce priveşte fostul centru „Iuri Gagarin” de pe strada Melestiu nr.1.

„Glorinal” construieşte pe acel loc case

„Obiectivul a aparţinut SA „Moldova-Tur”. În urma mai multor operaţiuni, centrul a fost transformat în societate pe acţiuni şi a fost separat de „Moldova-Tur”. Potrivit datelor Guvernului, ca rezultat al tuturor operaţiunilor şi privatizărilor, statul deţine un pachet mic de acţiuni la SA „Centrul Naţional al Tineretului” – 5,33 la sută. În anul 2000, SA „Centrul Naţional al Tineretului” înstrăinează toate imobilele, vânzându-le mai multor firme particulare, care, la rândul lor, le dau cu chirie până în anul 2020 firmei SRL „Articole betonate”. Terenul aferent obiectivului aparţine statului. (...) Se poate constata, judecând după concluziile Ministerului Economiei privind legislaţia din domeniul privatizării, că statul a pierdut acest obiectiv. Deşi nu există încă concluziile Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. (...) Potrivit ultimelor date neoficiale şi neverificate, fostul Centru „Iuri Gagarin” a fost dat deja firmei de construcţii „Glorinal”, se pare că pentru construcţia pe locul acestuia a unor case de locuit”(!), se arată în scrisoarea semnată de consilierul prezidenţial.

Oleg gestionează cele mai mari construcţii


Patronul firmei de construcţie „Glorinal” nu este altcineva decât fiul preşedintelui, Oleg Voronin. De toate construcţiile mai importante care sunt preconizate a fi realizate în Chişinău se ocupă în special firma lui Oleg Voronin. Această firmă a construit blocul de studii şi antrenamente al Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, complexul fotbalistic al clubului „Zimbru”, a renovat săli de sport în diferite instituţii de învăţământ etc. În prezent, „Glorinal” construieşte vreo şase complexe locative de lux în capitală (în special, în sectoarele Centru, Botanica şi Buiucani – n.r.), viitorul sediu al ambasadei Belarus etc.
Fostul centru s-a transformat în şantier

Solicitate de JURNAL, surse din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului ne-au spus că firma „Glorinal” nu s-a consultat cu reprezentanţii statului, care deţine 5,33 la sută din acţiuni în acel obiectiv, pentru construcţia pe acel loc a unor case.
JURNAL a telefonat la unicul număr de telefon înregistrat pe strada Melestiu 1. La numărul 54 96 90 ne-a răspuns o doamnă şi ne-a spus că am nimerit la firma „Glorinal”. Mai exact, la şantierul de construcţie al acestei firme. Doamna ne-a asigurat că pe locul fostului Centru de tineret se construieşte o casă de locuit.