Joi, de la ora 12.30, în sala “Tezaur” a Muzeului Judeţean a fost deschisă o expoziţie de ilustrate vechi (pe teme pascale), de ouă încondeiate şi alte obiecte în relaţie cu tradiţiile de Sfintele Paşti, ce poate fi vizitată până după sărbători.
În deschiderea manifestării, Mircea Prahase, directorul instituţiei, s-a referit pe scurt la importanţa unei astfel de expoziţii care aduce în faţa privitorului simbolurile marii sărbători a creştinătăţii şi la rolul ziditor pentru generaţiile tinere. În continuare, dr. Corneliu Gaiu, cel care s-a ocupat nemijlocit de realizarea proiectului, a făcut un istoric al simbolurilor creştine, începând din faza creştinismului timpuriu. Între acestea a fost amintit oul roşu şi încondeiat, care a cunoscut perioade când mari pictori se ocupau de ornarea lor, pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, sau moda ouălor “manufacturate” din aur în Imperiul ţarist. Despre cojile de ou se credea că protejează gospodăriile şi pe membrii lor; a trece peste coji de ouă era socotit benefic.
Ilustraţiile din expoziţie aparţin lui Florin Coşoi şi pot fi cumpărate, iar colecţia de ouă este proprietatea dr. Tiberiu Podani, care şi-a manifestat disponibilitatea de a o dona Muzeului Judeţean.
Dr. Podani a exprimat un gând profund care ar trebui împărtăşit de noi toţi, în ceea ce priveşte lucrurile de mare importanţă culturală adunate în timpul vieţii şi de care dorim să se bucure şi alte generaţii.
Punctul următor al manifestării a fost lansarea oficială a “Revistei Bistriţei”, publicaţia cea mai “bătrână” - douăzeci de ani - dintre cele cinci anuare a Muzeului Judeţean, cu multe texte cuprinse în bibliografia Academiei Române, după cum a spus Mircea Prahase.
După o prezentare generală a dr. Lazăr Ureche, acesta s-a referit la lucrarea semnată de George G. Marinescu - “Un topor de tip Pădureni descoperit la Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud”, scrisă în stil
ştiinţific, clar şi bine susţinută bibliografic; de asemenea, la cele ale dr. Corneliu Gaiu, Cristian Găzdac - “Banii unui soldat într-o baracă din castrul de la Ilişua”, profesorului Iosif Uilecan cu textele de cercetare
“Şcolile confesionale româneşti în perioada comitatului Bistriţa-Năsăud (1876-1918)” şi “Colonizarea de la Nimigea Ungurească”. Au fost făcute referiri şi la lucrarea lui Adrian Onofreiu - “Consiliul Judeţean, instituţie autonomă a judeţului Năsăud (13 decembrie 1944 - 23 februarie 1945). Mărturii documentare”, precum şi la cea a lui Ioan Bâcă, Adrian Onofreiu - “Evoluţia administrativ-teritorială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
O publicaţie respectabilă, de bun nivel ştiinţific.