sâmbătă, 21 februarie 2009

Ciobanii ameninţă cu scoaterea oilor în stradă

Mai bine de douăzeci de ciobani s-au aflat, vineri dimineaţa, la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj pentru a protesta împotriva directorului Ion Iliuţă. Aceştia şi-au arătat nemulţumirea faţă de faptul că le este interzis ca, în perioada premergătoare Sărbătorii de Paşti, să taie mieii pe Digul Jiului, la fel ca şi în anii trecuţi. Ciobanii au stat câteva ore în faţa instituţiei fără ca şeful DSV să iese să poarte o discuţie cu crescătorii de ovine. Nemulţumiţi, aceştia au ameninţat că, săptămâna viitoare, vor reveni în faţa Direcţiei Sanitare Veterinare Gorj, însoţiţi de turmele de oi şi vor bloca drumul până la rezolvarea solicitării care a generat protestul.
„Punem oile pe drumul european”

Nemulţumiţi şi nervoşi, ciobanii şi-au parcat Jeep-urile în faţa Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) şi au început să-l fluiere pe directorul DSV. „Să ne lase tradiţia!”, „Noi muncim prin ploi şi prin vânt, el (n. red. Ion Iliuţă) nu ştie pentru că el stă la birou”, strigau crescătorii de ovine. Aceştia şi-au arătat astfel nemulţumirea faţă de refuzul directorului Iliuţă de a le permite să-şi sacrifice mieii de Paşti în zona „tradiţională” de pe Digul Jiului. „Vrem o derogare aşa cum ne dă dreptul legea. Noi nu o vrem pentru zece zile cum scrie la lege, ci măcar pentru trei”, spunea unul dintre ciobanii prezenţi la protest. „În Piaţa Mare avem amenajat locul şi ei nu vor să ne lase. Oamenii preferă să vadă ce cumpără şi mulţi consumatori iau mielul pentru drob”, zice ciobanul Costinel Plugaru.
„Arde-l-ar focul!”

Revoltaţi că directorul Ion Iliuţă refuză dialogul, ciobanii au început să spună câte şi mai câte. „Arde-l-ar focul!” şi „Să-i stea ouăle în gât de Paşti” au fost doar câteva din „urările” pe care crescătorii de ovine i le-au făcut, în lipsă, şefului DSV. „Să iese să discute cu noi. Dacă nu ne bagă în seamă, noi scoatem oile şi le punem pe drumul european. Ba tăiem şi un miel şi i-l punem aici la Direcţie”, spunea ciobăniţa Iulia Grancea.
„De ce să ies?! Să aştept injuriile?!”

Din biroul
său, directorul Ion Iliuţă nici nu se sinchisea de prezenţa ciobanilor în faţa Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj. „De ce să ies? Să aştept injuriile?!”, a fost replica şefului DSV. În plus
, acesta a ţinut să precizeze că „aceşti oameni nu reprezintă crescătorii de oi din Gorj”. Mai mult, Iliuţă susţine că „s-a stabilit un program la nivelul ţării iar eu, ca instituţie, nu vreau să pun în pericol aderarea României”. În concluzie, Ion Iliuţă a mai ţinut să precizeze că „nu ne permitem să facem derogări de la lege”, sacrificarea mieilor urmând astfel să se facă doar în cele patru abatoare autorizate la nivelul judeţului Gorj.