sâmbătă, 21 februarie 2009

De ce comuniştii nu sunt arestaţi când depun flori la monumentul lui Lenin?

Marcarea a 89 de ani de la actul Unirii Basarabiei cu România s-a lăsat cu arestări şi proteste la Chişinău. Un grup de 25 de persoane, membri ai Partidului Liberal şi ONG „Hyde Park”, a fost arestat în două valuri.

Şi echipa de filmare a postului „PRO TV Chişinău” a fost reţinută alături de organizatorii evenimentelor, iar reporterului postului de televiziune „DTV” i-a fost smulsă din mâini caseta şi demagnetizată pe loc.

Şase ore la poliţie

Primul val de arestări s-a produs
în jurul orei 8.30, în timp
ce membrii ONG „Hyde Park” pichetau sediile Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ambasadei României la Chişinău şi cel al Delegaţiei Comisiei Europene. Opt dintre organizatorii manifestaţiei, care avea drept scop atenţionarea instituţiilor în cauză că cetăţenii şi etnicii români din Basarabia sunt discriminaţi, au fost urcaţi în dubele poliţiei şi duşi la Comisariatul sectorului Centru din Chişinău unde s-au aflat timp de şase ore. „Suntem învinuiţi că am fi făcut o acţiune ilegală, deşi aveam decizia Curţii de Apel care respinge refuzul Primăriei Chişinău de a autoriza acţiunea noastră, şi că i-am fi ultragiat pe poliţişti”, ne-a spus Ghenadie Brega, preşedintele ONG „Hyde Park”. Cei reţinuţi urmează a fi judecaţi.

Se va întâmpla şi de Paştele Blajinilor?

Al doilea val de reţineri s-a produs în jurul orei 11.00 la intersecţia străzilor Bernardazzi şi Armenească, în timp ce un grup de aproximativ 20 de persoane, membri ai PL, se deplasa regulamentar către Cimitirul Central să depună flori la mormintele unor membri ai Sfatului Ţării. Poliţia a năvălit, pur şi simplu, asupra lor şi i-a încărcat în dubele care erau pregătite din timp după colţ. Trei dintre cei reţinuţi au fost amendaţi cu câte 200 de lei. „S-a creat un precedent. Asta înseamnă că toţi cei care se vor duce de Paştele Blajinilor la cimitire să depună flori vor fi arestaţi”, a declarat pentru JURNAL Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL. Potrivit acestuia, deciziile prin care au fost amendaţi vor fi atacate în instanţa superioară.

Preoţii i-au salvat de arestări

Echipa postului „PRO TV Chişinău” a fost eliberată după jumătate de oră, comisarul Dumitru Rusu susţinând că aceasta „a fost reţinută din greşeală, în îmbulzeala care s-a creat”.

În acelaşi timp, un grup de membri ai Mişcării Unioniste din R. Moldova, ai Asociaţiei pentru lichidarea consecinţelor pactului Ribbentrop – Molotov şi de preoţi de la Mitropolia Basarabiei au organizat, în după-amiaza zilei de marţi, un parastas în memoria deputaţilor din Sfatul Ţării şi au sfinţit câteva morminte ale celor înmormântaţi la Cimitirul Central din Chişinău. Aceştia nu au fost „deranjaţi” de organele de forţă, organizatorii evenimentului susţinând că numai prezenţa preoţilor i-a scăpat de arest.

Petrencu, învinuit pe degeaba

Şi poetul Nicolae Dabija şi Anatol Petrencu, liderul mişcării Acţiunea Europeană, au fost acuzaţi de participare la o manifestaţie publică neautorizată. Anatol Petrencu este acuzat de poliţie că a participat la un marş neautorizat la care acesta nici nu a fost prezent (!). Nicolae Dabija susţine că, luni, a pornit, împreună cu alţi colegi, după o manifestaţie a Forului Democrat al Românilor, spre monumentului lui Ştefan cel Mare pentru a depune flori, nefăcând nimic ilegal. Ulterior, a fost invitat la Comisariatul de poliţie Buiucani şi acum urmează să se prezinte în instanţa de judecată. Dabija a pus o întrebare: de ce comuniştii nu sunt arestaţi când merg să depună în fiecare an flori la monumentul lui Lenin?