joi, 9 iulie 2009

Analistii spun ca preturile si-au incetinit cresterea in august - Dinamica exporturilor continua sa fie mai accentuata decat cea a importurilor

Analistii spun ca preturile si-au incetinit cresterea in august * Dinamica exporturilor continua sa fie mai accentuata decat cea a importurilor

Analistii economici considera ca preturile de consum si-au incetinit cresterea in luna august, pe fondul temperarii majorarii preturilor la principalele grupe de produse, dupa ce in iulie inflatia a atins maximul ultimilor trei ani. De altfel, si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, anunta o inflatie de baza negativa pentru luna august. Daca inflatia anuala se va "opri" la 8-8,5%, dupa ce in iulie a atins 9,04% (sub asteptarile de 9,5-10%), inseamna ca indicele preturilor de consum intra pe o panta descendenta, ceea ce ar putea determina CA al BNR sa nu mai creasca dobanda de politica monetara. Aceasta inseamna si ca dobanzile la imprumuturile luate de romani nu se vor mai majora.
Institutul National de Statistica (INS) da astazi publicitatii datele privind indicele preturilor de consum. Analistii prognozeaza cresteri de preturi
lunare cuprinse intre 0,1% si 0,3%, nefiind exclusa, intr-un scenariu optimist, chiar o deflatie, iar rata anuala va fi cuprinsa intre 8% si 8,5%.
"Cu o inflatie lunara de circa 0,3%, ajungem la o cifra anuala de aproximativ 8,5% in august, adica mai redusa cu jumatate de procent decat cea din iulie. Este insa posibil ca inflatia lunara sa fie chiar sub 0,3%, caz in care cifra anuala se va apropia de 8%. O astfel de surpriza ar putea fi data de o temperare accentuata, chiar scadere, a preturilor din grupele servicii
si nealimentare, generate de aprecierea leului din luna august si de reducerea pretului la combustibili", a declarat Florian Libocor, economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, transmite Mediafax.
In opinia analistului Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, inflatia lunara se va situa la 0,1% in august, iar cea anuala la 8,2%.
Analistii BCR sunt de parere ca rata anuala a inflatiei s-ar putea reduce consistent nu numai in august, ci si in septembrie, ca urmare a unei oferte bogate a sectorului agricol intern si a scaderii cotatiei petrolului pe bursele internationale, inclusiv pe fondul unui leu mai stabil prin comparatie cu 2007.
Reamintim ca inceputul lunii august, Banca
Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit, in crestere, prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus
minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.
Deficit in parametri
Deficitul comercial a crescut cu 10,42% in primele sapte luni, comparativ cu perioada similara din 2007, la 12,7 miliarde de euro, dinamica exporturilor continuand sa fie mai accentuata decat cea a importurilor, potrivit INS. Exporturile au crescut, in intervalul ianuarie-iulie, cu 18,5%, la 19,93 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 15,2%, la 32,63 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al INS. Dinamica exporturilor a fost mai accelerata decat cea a importurilor incepand din decembrie 2007.
Cresterea deficitul comercial din primele sapte luni continua sa fie mult inferioara avansului din perioada similara a anului trecut, cand deficitul a urcat cu 63,08% pentru valoarea exprimata in valuta. Reamintim, deficitul comercial are cea mai mare
importanta in deficitul de cont curent, pe care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, l-a definit ca fiind o "inflatie intarziata".