vineri, 24 iulie 2009

Comunicat UE: "Putin, preşedintele Rusiei"

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene l-a calificat ieri, într-un document oficial, pe premierul Vladimir Putin, drept "preşedinte rus", eroare care a obligat-o să difuzeze ulterior o nouă versiune, corectată însă parţial, anunţă AFP.

Într-o primă versiune a comunicatului difuzat presei se anunţa acordul lui Vladimir Putin pentru desfăşurarea observatorilor europeni în Ucraina, afirmându-se, în primul
paragraf, că premierul ceh Mirek Topolanek a vorbit cu cancelarul german Angela Merkel şi cu "preşedintele rus Putin".

"Premierul ceh şi preşedintele rus au ajuns la un acord cu privire la condiţiile desfăşurării unei misiuni de supraveghere în toate locurile potrivite pentru fluxul de gaze
", precizează prima versiune a documentului
în al doilea paragraf.

În a doua versiune, primul paragraf a fost rectificat - Topolanek a discutat cu cancelarul german şi cu "premierul rus". Al doilea paragraf a rămas, însă, neschimbat şi îl menţionează din nou pe "preşedintele rus".

Putin a fost preşedintele Rusiei peste opt ani, până în mai 2008, când i-a cedat puterea lui Dmitri Medvedev. Acesta l-a desemnat apoi pe Putin premier. Numeroşi analişti apreciază că Vladimir Putin a rămas cel mai influent om din Rusia.