vineri, 24 iulie 2009

ONU cere un armistiţiu imediat în Gaza

raelul şi-a continuat astăzi ofensiva în Fâşia Gaza, ignorând rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care cere un armistiţiu imediat al conflictului început în urmă cu 14 zile, scrie Reuters.

Avioanele de război israeliene au bombardat ţinte din oraşul Gaza. Doctorii palestinieni au anunţat că tancurile au bombardat o casă
din Beit Lahyia, din nordul Fâşiei Gaza, ucigând şase membri ai unei familii
palestiniane.

La New York, Consiliul de Securitate a aprobat o rezoluţie care îndeamnă la un "acord de încetare a focului imediat, durabil şi respectat de ambele părţi" şi la retragerea forţelor israeliene din Gaza, după ofensiva terestră şi aeriană din ultimele două săptămâni. Statele Unite ale Americii s-au abţinut.

Israelul nu a luat nicio poziţie oficială în urma votului. Comandanţii armatei israeliene au spus că vor continua ofensiva terestră. De cealaltă parte, conducătorii Hamas nu au recunoscut rezoluţia datorită faptului că nu au fost consultaţi la elaborarea ei, a spus un purtător al grupului islamist.

Rezoluţia, cerută cu insitenţă de ţările arabe în faţa eforturilor Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite pentru o înţelegere mai strictă, prevede luarea mai multor măsuri împotriva traficului
de arme în Gaza şi deschiderea graniţelor Fâşiei.

Documentul
spune că regiunea ar trebui să primească "fără întârziere" provizii şi ajutoare. Agenţia de ajutorare a ONU, care distribuie majoritatea ajutoarelor în Gaza, a menţinut suspendarea operaţiunilor sale, după moartea unuia dintre şoferii săi în timpul ofensivei israeliene şi nu a anunţat când îşi va relua activitatea.

Ieri, ambulanţele au pătruns pe câmpul de luptă pentru a strânge corpurile aflate în descompunere printre ruine. Liderii Hamas au spus că 773 de palestinieni au murit de la începutul conflictului, dintre care o treime sunt copii
.

În timp ce Statele Unite s-au abţinut la votul rezoluţiei ONU, Secretarul de Stat Condoleezza Rice a spus că Washingtonul susţine documentul şi că s-a abţinut doar pentru a vedea rezultatele efortului de mediere egiptean.

Luptele continuă

În Gaza, ambulanţele locale ale Semilunei Roşii, au adunat trupurile palestinienilor morţi la începutul ofensivei israeliene terestre, din urmă cu şase zile. Atacurile aeriene israeliene au ucis, azi noapte, cel puţin nouă civili şi trei militanţi, au anunţat surse medicale.

Trei soldaţi israelieni au murit ieri în luptele cu militanţii, ducând bilanţul pierderilor israeliene la zece. Aproximativ 20 de rachete au lovit Israelul ieri, mai puţine decât la începutul războiului.