joi, 9 iulie 2009

Ministrul Finanţelor contează pe un deficit bugetar pe 2008 de 2,3% din PIB

Deficitul bugetar pe 2008 se menţine la 2,3 % din PIB, în ciuda cheltuielilor neprevăzute cum ar fi cele cu inundaţiile sau pentru plata unor drepturi ale judecătorilor şi procurorilor,a declarat, aseară, la The Money Channel, ministrul de finanţe, Varujan Vosganian. La toate acestea s-ar putea adăuga şi restituirea sumelor pentru taxa de primă înmatriculare, care se ridică la circa jumătate de miliard de euro.

"Noi deficitul îl mentinem la 2,3%. Este un an greu, un an în care am avut sume importante nebugetate: cheltuieli cu judecătorii şi procurorii - 0,1% din PIB, cheltuielile cu inundaţii - 0,2-0,3% din PIB, Fondul de salarii - 0,4% din PIB (mă refer la profesori şi la medici
), şi apoi am avut riscul monetar şi valutar, diferenţa de curs de schimb ne mai costă 0,3% din PIB pentru că am calculat contribuţia României la UE la 3,2," a explicat ministrul de finanţe Varujan Vosganian.

Calculele ministrului de finanţe ar putea fi date peste cap şi de decizia parlamentarilor de a restitui taxa de primă înmatriculare.

"Într-adevar la senat s-a votat acest lucru. Dacă şi deputaţii vor decide la fel atunci vom da banii inapoi," a adăugat Vosganian.

Suma colectată în cei aproximativ doi ani şi pe care statul ar trebui să o restituie, se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro
.