sâmbătă, 15 august 2009

Analiza AFP: Acordul semnat de Gazprom cu Azerbaidjanul pune Nabucco intr-o pozitie dificila

Acordul semnat luni intre Rusia si Azerbaidjan pun intr-o pozitie dificila proiectul Nabucco in conditiile in care compania
nationala azera de petrol si gaze Socar a batut palma cu Gazprom pentru furnizarea de gaze incepand cu 2010, scrie, luni, AFP, potrivit NewsIn.
Documentul
a fost semnat de seful Gazprom, Aleksei Miller, si de presedintele Socar, Rovnag Abdullaiev, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si a sefului Azerbaidjanului, Ilham Aliev.
Vineri, Miller declara ca, initial, Gazprom ar urma sa cumpere 500 milioane de metri cubi de gaz, insa acordul permite cresterea volumului.
Presedintele rus a precizat ca gazul va fi folosit pentru piata interna din Rusia. "Cred ca vom putea continua aceasta activitate, gandindu-ne la uriasele posibilitati si cantitati care vor exista", a adaugat Medvedev.
Pana in 2007, Azerbaidjanul, ale carui legaturi cu Washingtonul nu erau pe placul Moscovei, cumpara
gaz de la Rusia inainte de a renunta, in conditiile cresterii preturilor, crestere ceruta de Gazprom.
Daca volumele de gaz livrate Rusiei vor creşte, acest lucru ar putea afecta proiectul european Nabucco.
Nabucco ar urma sa transporte
din 2013 gaz din Marea Caspica spre Europa, trecand prin Turcia, pentru reducerea dependentei europene fata de gazul rusesc. Proiectul european face concurenta gazoductului South Stream.
Deocamdata Nabucco are probleme in a demara, mai ales din cauza reticentelor unor state din Asia Centrala de la Marea Caspica si din cauza ezitarilor Turciei. Totusi, potrivit unui analist azer, acest acord "nu este semnalul ca Baku vrea sa coopereze mai mult cu Rusia decat cu alte state".
"Azerbaidjanul va fi capabil sa umple gazoductul ce aprovizionează Nord si sa ramana un partener viabil in alte proiecte, printre care Nabucco", a subliniat expertul.
Un oficial din Socar declara, in aprilie, ca tara sa este dispusa sa livreze opt miliarde de metri cubi de gaz pe an, in prima faza de functionare a Nabucco. Luni, Miller preciza ca Gazpromul figureaza pe lista cumparatorilor potentiali de gaz din a doua transa a zacamantului din Shah Deniz, din Marea Caspica, la 70 kilometri sud-est de Baku.
"Dintre toţi pretendentii, avantajul va fi rezervat Gazpromului, iar ceilalti vor propune un pret
mai interesant" decat cel oferit de grup, a precizat seful Gazprom.
Productia in Shah Deniz, zacamant cu rezerve estimate la 1.200 miliarde de metri cubi de gaz, a inceput in 2006 si o a doua faza va permite cresterea sensibila a productiei incepand cu 2015.