Stau si cuget: ce i-o fi apucat pe nord-irlandezi sa le faca viata
grea tiganilor nostri? Sau, ce-i cu Voronin, de nu-si gaseste linistea in propria-i ograda? Sau, ce mai vor ungurii, de la tara care le da paine si sare? Oricare raspuns insemna o "opinie", pana marti seara, 23 iunie, cand am fost la vernisajul expozitiei BASARABIA MEA, deschisa la Galeria ArtSociety.
De peste opt decenii (in 1922 fusese organizat primul
Salon al artistilor plastici basarabeni, la Ateneul Roman), nu se realizase o asemenea intalnire cu fratii dintre Prut si Nistru, mai ales dupa ce acest teritoriu s-a aflat sub stapanire stalinista (RSS Moldoveneasca) sau a comunistilor lui Voronin. In urma cu o luna, criticul de arta Ruxandra Garofeanu a inceput demersurile pentru a aduce operele celor mai reprezentativi plasticieni aflate in Muzeul National de Arta al Republicii Moldova, alaturi de ale basarabenilor care au trait in Romania, ale caror lucrari sunt in muzee si colectii din tara. In opinia mea, mai semnificative mi s-au parut avatarurile acestei initiative menite sa-i stranga laolalta pe fiii creatori ai aceleiasi natii. Nici ca se gasea un moment mai neprielnic. Dupa ce tovarasul Voronin ordonase unui asa-zis lingvist sa elaboreze "Dictionarul Moldo-Roman" si in tara condusa de el devenise indezirabil cuvantul basarabean, istoria era rupta de a romanilor, el crezandu-se un Stefan cel Mare unificator al moldovenilor dintre Carpati si Nistru!
Idiosincrazia fata de tot ce-i romanesc s-a manifestat plenar in timpul si mai ales dupa recentele alegeri legislative (5 aprilie), cand impresionanta demonstratie populara din Chisinau a fost pusa nu atat pe seama opozitiei liberale, cat a imixtiunii Romaniei. Arestari, violare de domicilii, ucideri in randul tinerilor; s-au introdus vize pentru Romania, tara UE, dandu-se directive stricte de urmarire a elevilor si studentilor care invata la noi. Se credea ca noul Parlament (prin voturile fraudate in alegeri) isi va pune presedintele, dar comunistilor le-a lipsit un singur vot, chiar daca i se oferea "tradatorului" o spaga de multe milioane de euro!
ASa s-a ajuns, conform Constitutiei, la alegeri anticipate (29 iulie). Pana atunci, maharii nu se lasa. Ce daca Occidentul le tot reproseaza, ei o tin una si buna, ca de dezastrul economic-social si politic este de vina Romania, preferand sa se dezica de intentia aderarii la structurile euroatlantice, deoarece e mai aproape Rusia, pentru a-si pastra... suveranitatea. Astfel ca presedintele Voronin (inca in functie) l-a numit vicepremier pe Iurie Rosca, "crestin democratul" bun la doua capete, doar-doar ca alegatorii acestuia sa-i sustina pe comunistii de la putere. Diversiunile au mers pana acolo incat s-a lansat ideea ca viitorul scrutin inseamna un plebiscit pentru independenta (R. Moldova va pierde Transnistria si tara lor va intra sub protectorat international, ca apoi sa fie inclusa in Romania). Scenarii aruncate zilele trecute pe masa
presedintelui Rusiei, D. Medvedev, care si-a asigurat
oaspetele ca-i va acorda un imprumut
de 500 de milioane de dolari, pentru a iesi din criza si a nu se mai sinchisi de UE sau NATO...
In atari circumstanTe, e usor de imaginat prin ce au trecut organizatorii expozitiei "Basarabia Mea", mai ales Vladimir Bulat, directorul muzeului chisinaian. Simbolica este sculptura de bronz patinat "Victorie", un barbat decapitat, care-si striga izbanda, de pe un pat de iarba! Asta-i destinul Basarabiei?