sâmbătă, 15 august 2009

BNR: Contractia economiei este mai grava decat in alte tari

Contractia economiei este mai problematica in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activitatii economiei sa conduca la dezinvestitii si cresterea somajului pericliteaza si mai mult procesul de reducere a decalajelor fata de UE, potrivit BNR, citata de Mediafax.

"Economia romaneasca s-a diminuat in primul trimestru al anului curent cu 6,2% fata de perioada corespunzatoare a anului 2008, peste valoarea din zona euro (-4,6%). Aceasta incetinire este mai problematica decat in
cazul altor tari, datorita nivelului mic al PIB/locuitor din Romania. Riscul este ca, in circumstantele crizei actuale, reducerea activitatii economice sa conduca la dezinvestitii si majorarea importanta a somajului, ceea ce pericliteaza procesul de convergenta reala pe termen mediu si lung. In acest context, atragerea fondurilor europene si efectuarea de importante investitii publice devin esentiale pentru Romania", se arata in rapotrul anual de stabilitate financiara, elaborat de BNR.

Totodata, BNR atrage atentia ca, potrivit previziunilor recente, economiile care au crescut consistent in trecut s-ar putea sa sufere o ajustare mai mare in urmatorii ani, iar un asemenea risc trebuie luat in calcul.

"Gradul de deschidere a economiei
si integrarea comerciala cu UE sunt alti doi factori importanti in procesul convergentei reale si al fructificarii potentialului de crestere economica. Romania se afla in urma celor mai multe tari. Pe termen scurt, in contextul crizei actuale, situatia ar putea constitui un avantaj, pentru ca efectele negative din UE nu s-ar translata cu aceeasi intensitate si in economia nationala", se mai precizeaza in raport.

Economia Romaniei a crescut cu 7,1% anul trecut, insa, in primul
trimestru al acestui an, PIB-ul s-a contractat cu 6,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Situatia s-a manifestat relativ asemanator in toata Europa Centrala si de Est. Riscul este ca tarile care au avut un ritm rapid
de recuperare a decalajelor fata de zona euro in ultimii ani sa inregistreze scaderi de amploare, peste media regiunii si a zonei euro, care sa diminueze o parte importanta din castigurile privind convergenta reala", se precizeaza in raport.