sâmbătă, 15 august 2009

Jacko. Un portret

ntrarea lui Michael Jackson in istorie inseamna, dintr-unul dintre punctele de vedere posibile, atat iesirea dintr-o varsta culturala a omenirii, cat si intrarea intr-alta. Starul a marcat o era muzicala densa, cu tendinte multiple si variate, care au contribuit la formarea unei anumite mentalitati – proamericane si prooccidentale, in partea noastra de Europa, la vremea victoriilor Solidarnosc si a Perestroikai gorbacioviste –, cel putin la fel de mult cat Elvis (primul artist care a invins politicile razboiului rece) si Beatles ori Rolling Stones (oamenii marii destinderi din anii ’60 si anuntatorii victoriei Vestului pe mapamond).



Marile succese ale clipurilor Beat It si Billy Jean, cu impactul lor muzical, dar si, ca sa zic asa, "ideologic" (in primul Michael pacifica doua gasti de tineri delincventi, in timp ce intr-al doilea, cu un urmaritor pe urmele lui, aurea sumbra realitate, transformandu-l pana si pe cersetorul adormit in coltul strazii intr-un cavaler bogat, in costum alb), au avut, fara indoiala, un ecou datator de speranta pentru romanii prinsi in menghina saraciei si disperarii inculcate de dictatura obtuza a lui Ceausescu.
Dar plecarea lui Jacko dintre noi marcheaza sfarsitul abrupt al unui pionierat si anunta viitorul. Operatiile obstinate, mereu repetate, ale artistului nu au vizat, cum s-a spus mereu, doar estetizarea "look"-ului acestui artist de mare marca. Reprezentau, de fapt, o grava cautare identitara, in care obsesia devoratoare a unuia dintre cei mai tineri dintre fratii Jackson (al saptelea din noua) si-a pus amprenta pe viata si cariera lui, oprindu-le definitiv prea repede. Michael Jackson si-a dorit cu disperare sa devina altfel, altcineva. El nu si-a modificat doar trasaturile fetei si culoarea, ci a inventat un nou mod de a dansa – faimosul "moonwalk", postúrile provocatoare obtinute prin impingerea ferma a bazinului inainte, emfatizarea dansului prin aducerea mainii in zona genitala etc. –, a devenit dintr-un baiat energic si vital un introvertit timid, cu aparitii precaute, rare, ba chiar deghizat.